Betiltották a túlsúlyosok diszkriminációját New Yorkban

New York városa is csatlakozott az egyre népszerűbb mozgalomhoz, amely a nem és a rassz mellett az ember súlyát is védett tulajdonságnak tekinti. 

2023. május 12., 13:22

Szerző:

Törvénybe foglalták a túlsúlyosok diszkriminációjának betiltását New Yorkban. Az intézkedést várhatóan még ebben a hónapban aláírja New York polgármestere. A törekvés széles körű támogatást kapott, 44-5 arányban fogadták el, annak ellenére, hogy egyesek szkeptikusak voltak – írja a BBC.com.

Az indítványt támogató Shaun Abreu városi tanácsos szerint a súly szerinti megkülönböztetés „olyan csendes teher, amelyet cipelnek az emberek”. Ő maga a Covid-19-es járvány alatti lezárás során több mint tizennyolc kilót hízott, akkor tapasztalta, hogy máshogy kezelték őt az emberek. Szerinte az előítéletességnek olyan következményei lehetnek, mint az alacsonyabb bérek, főleg a nők esetében, nehezebben találnak helyet étteremben, színházban, nehezebben adnak bérbe lakást a számukra és a városi kerékpármegosztó szolgáltatás súlykorlátozásával is szembe kell nézniük. 

A New York-i városi tanács kisebbségi vezetője, Joseph Borelli, a New York Timesnak azt mondta, aggódik amiatt, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy bárkit és bármit bepereljenek.

„Túlsúlyos vagyok, de nem vagyok áldozat. Senkinek sem kellene rosszul éreznie magát miattam, kivéve a küszködő inggombjaimat” – mondta.

Az amerikai felnőttek több mint negyven százaléka elhízottnak számít. Állami szintű törvényjavaslatokat már New Yorkban, Massachusettsben, Vermontban és New Jerseyben is benyújtottak a súly alapján történő megkülönböztetés betiltására.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Towfiqu barbhuiya/Unsplash.)