Betegség a Dunán

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a minap, a CNN egyik legjobb gazdasági újságírójának, Richard Questnek előadott tündérmeséjével szöges ellentétben áll a The Economist című brit lapban megjelent elemzés Magyarország gazdasági helyzetéről. Talán sokan hallottak róla, de nem mindenkinek állt módjában elolvasni. Itt közöljük az írás fordítását teljes terjedelmében.

2012. június 12., 06:16

Szerző:

A négyéves ciklusának éppen a felénél tartó magyar kormány bizonyítványa dermesztő olvasmány. A munkanélküliség a 12 százalékot bökdösi, az infláció közel 6 százalék. A gazdaság a régió leggyengébbike: a GDP alakulását ld. a mellékelt ábrán. A befektetők idegesek, ami 9 százalékra nyomja fel a 10 éves államkötvények hozamát.



Orbán Viktor miniszterelnök egy millió munkahely megteremtésére tett ígéretet 2020-ig. Jó, ha 50 ezret sikerült elővarázsolnia, de ezek többsége közmunkaprogram keretén belül létrehozott munkahely, ahol kényszerből kell árkot ásniuk és mezőt tisztítaniuk az igénylőknek, különben elveszítik a segélyüket. A Fidesz, a kormányon lévő jobboldali párt, egyre elkeseredettebb. Grandiózus tervekkel állnak elő, és amikor azok nem működnek, új adókat álmodnak. Miután megadóztatták az egészségtelen ételeket, a kormány most a telefonhívásokra vet ki adót.

Nyolc év szocialista henyélés és korrupció után a Fidesz által átvett rendetlenséget még tovább rontotta az eurókrízis. De a kifogások egyre gyengébb lábakon állnak. A Fidesz költségvetési tervei „vad optimizmusra” épültek – mondja Boros Tamás a Policy Solution kutatója. A jegybank függetlenségéről folytatott hónapok óta zajló vita után, a kormány még mindig nem kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat az IMF-fel. Magyarországnak 15 milliárd dollárra lenne szüksége a külföldi adósságai továbbgörgetéséhez. Ezen a héten a parlament elhalasztotta a jegybanktörvény módosításáról szóló szavazást, mivel az Európai Központi Bank szerint a benne foglalt változtatások messze nem elegek. A piac gyorsan reagált: a forint 300 fölé ugrott az euróhoz képest.

Van néhány jó hír. Az EU feloldotta a mintegy 500 millió eurós kohéziós alap felfüggesztésére vonatkozó fenyegetését, miután a 2012-re előrejelzett költségvetési hiányt a GDP 2,5 százalékára módosították. Az export egészséges. De amennyiben kudarcba fullad a megállapodás az IMF-fel, úgy Magyarország veszélyesen kitetté válik olyan, rajta kívülálló eseményekkel szemben, mint egy spanyol bankkrach vagy Görögország rendezetlen kivonulása az eurózónából.

A gazdaság veszélyes állapotának egyaránt vannak gazdasági és politikai gyökerei. A befektetőket kísérti a visszamenőleges adók réme – állítja Duronelly Péter a Budapest Fund Managementtől. A kormánynak helyre kell állítania a gazdasági politikáját, mondja. Mégis, a jelek nem mutatnak változásra: nagyobb, még inkább beleavatkozó állam, új adók áradata és a kiszámíthatatlanság folytatása.

Orbán Viktor azt ígérte, elsöpri a korrupt, szocialista éra hálózatait. De számos magyar oligarchát mások, a Fidesz szövetségesei váltottak fel. A korrupció ma már intézményesített, állítják egyes megfigyelők. A keményvonalasok keresztülverik kulturális programjukat. Horthy Miklóst, Magyarország háború alatti vezetőjét és Hitler szövetségesét ma szobrokkal és róla elnevezett terekkel ünneplik. Három szélső jobboldali írót beemelnek a nemzeti alaptantervbe az idén ősszel. A kapcsolat Romániával besavanyodott a komédiába illő kísérlet után, amikor megpróbálták újratemetni Nyírő Józsefet (a Szálasi-kormányt a végsőkig kiszolgáló erdélyi írót. ford. megj.) a szülővárosában.

Emelkedőben van a gyűlöletbeszéd és az idegenellenesség. Vadai Ágnes baloldali parlamenti képviselőt harsogva ordították le a jobboldali és szélső jobboldali ellenfelei, amikor Horthy rehabilitálása ellen tiltakozott. A Fideszes képviselők kibelezték azt a törvényt, amelynek célja egy rasszizmus elleni parlamenti bizottság felállítása volt. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a fiatal magyarok közel fele készül elhagyni az országot. Magyarország rohanása a modernitás elől, éppen azok kivándorlását fűti, akikre a leginkább szüksége van.

Fordította: Markó Beáta

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.