Berosált az ukrán állami atomipari vállalat vezetője

Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén,  adott félelmének hangot  kedden Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője.

2022. augusztus 9., 20:45

Szerző:

 Mindemellett Kotyin a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: létfontosságú a kijevi vezetés számára, hogy még a tél beállta előtt visszaszerezze az ellenőrzést az orosz csapatok kezére került létesítmény felett.
 

A múlt héten többször is lőtték Európa legnagyobb atomerőművének területét. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény elleni támadásokkal.  Elmondta, hogy az orosz tüzérségi csapások megrongáltak három vezetéket, amelyek az atomerőművet összekapcsolják az ukrajnai hálózattal. Kotyin szerint a tüzérségi támadások során egyes lövedékek a kiégett fűtőelemek lerakatának közelében csapódtak be, ahol erősen radioaktív anyagot tartalmazó 174 konténert tárolnak, s figyelmeztetett egy telitalálat esetleges veszélyeire is.
 

„Ez a legradioaktívabb anyag az egész atomerőmű területén. Azt jelentené, hogy az anyag szétszóródna a térségben, kialakulna egy radioaktív felhő és aztán már csak az időjárástól függ, hogy a felhő milyen irányba halad”

– mondta Kotyin, hozzátéve, hogy komoly kockázatokról van szó.
 

Kotyin szerint Oroszország fokozatosan a saját hálózatára akarja rákötni az erőművet, ami műszakilag bonyolult folyamat, amely először az ukrán hálózatról történő leválasztást igényli.

 „Az a tervük, hogy megrongálják a zaporizzsjai atomerőműből kiinduló vezetékeket. Ezt követően már nem lesz rácsatlakoztatva az ukrán áramhálózatra”

– állította az ukrán Enerhoatom vezetője. Mint mondta, a háború előtt a létesítmény hat reaktora Ukrajna áramigényeinek 20-21 százalékát fedezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a létesítmény sürgős karbantartásra szorul. "A téli időszak előtt sürgősen el kell távolítanunk az oroszokat onnan, majd fel kell újítanunk az infrastruktúrát" - hangoztatta.

Kotyin szerint jelenleg mintegy ötszáz orosz katona és nehézfegyverek védik a létesítményt, amelyet egyfajta támaszpontként használnak. Közölte, hogy a legjobb megoldás lenne, ha az orosz erők kivonulnának és visszaadnák az ellenőrzést Ukrajnának, az atomerőmű védelmét pedig békefenntartókra bízhatnák. Kotyin figyelmeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek nem tudnának biztonsági garanciát nyújtani egy esetleges helyszíni szemle során. Egy ilyen utat a legjobb lenne az ENSZ keretében megszervezni – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Légi felvételen a Zaporizzsjai atomerőmű látható, 2022. április 5-én. Fotó: Sputnik via AFP)