Nagyobb lehet a baj Zaporizzsjai Atomerőműnél, mint elsőre gondoltuk

Aláaknázhatták a létesítmény turbinatermét és energiablokkjait. 

2022. augusztus 7., 09:35

Szerző:

Az orosz és az ukrán erők augusztus 6-án az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű ágyúzásával vádolták egymást, írja az Index az Institute of the Study of War (ISW) jelentése nyomán.  Az intézet egyúttal jelezte, hogy nem tudja függetlenül megállapítani melyik fél felelős az incidensért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nyílt, arcátlan bűncselekményként” és „terrorcselekményként” ítélte el az állítólagos orosz akciót.

Egy orosz ellenzéki orgánum arról számolt be, hogy az orosz erők robbanóanyagot és lőszert tárolnak az atomerőmű körül. A The Insider augusztus 5-én arról számolt be, hogy forrásai szerint az orosz erők augusztus elején aláaknázták az atomerőmű 1. energiablokkjának turbinatermét, valamint a létesítmény környékét is. 

Egy másik forrás szerint az orosz erők „aknákat és lőszert tárolnak az energiablokkok közvetlen közelében, gerendák alatt, a lőszerek egy részét pedig az energiablokkban tárolják”. 

(Kiemelt kép: A Zaporizzsjai Nukleáris Hatóság 2022. március 4-i élő közvetítéséből származó felvételen több robbanás látható a Zaporizzsjai ukrán atomerőműben, amelyet orosz lövések okoztak.  Fotó: ZAPORIZZSJAI NUKLEÁRIS HATÓSÁG / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.