Lemondott a hegyi-karabahi örmény kormány

Lemondott csütörtökön a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah „kormánya” a zömében örmények lakta térség hónapok óta húzódó blokádja miatt.

2023. augusztus 31., 20:10

Szerző:

Arajik Harutjunján „államfő” a nap folyamán felmentette Gurgen Nersziszján „miniszterelnököt”. Harutjunján mindemellett péntekre jelentette be saját lemondását is. Mint fogalmazott, a problémák megoldásához „rugalmas megközelítésmódra” van szükség. A térség új kormányfőjévé Szamvel Sahramanjánt nevezték ki, a helyi biztonsági tanács eddigi titkárát. Azerbajdzsán tavaly december közepe óta gátolja a bejutást a Lacini-folyosón keresztül – amely Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés –, és áprilisban „biztonsági okokból” ellenőrzőpontot állított fel az útvonal bejáratánál. A régióban hiánycikké váltak az élelmiszerek és a gyógyszerek is.

Szerdán Azerbajdzsán nem engedte be a térségbe a Franciaországból küldött humanitárius segélyt tartalmazó járművet sem, amelyet a párizsi polgármester, Anne Hidalgo vezette küldöttség szállított a Lacini-folyosó bejáratához. Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatt háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor, majd gyakoriak voltak a kisebb fegyveres összetűzések az örmény és az azeri erők között. A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult. Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások. A tűzszüneti egyezség alapján az öt kilométer hosszú Lacini-folyosót orosz békefenntartók ellenőrzik.

(Kiemelt képünkön: Arayik Haroutiounian (Arayik Harutyunyan), az Arzah Köztársaság elnöke az Auvergne-Rhone-Alpes régió és az Örményországi Arzah Köztársaság közötti barátsági és szolidaritási nyilatkozat aláírása közben. Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas/AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.