Újabb újságírót börtönzött be a fehérorosz rezsim

Andrej Kuznyecsikot szélsőséges szervezet alapításának vádjával, zárt tárgyaláson ítélték hat év fegyházra, többet nem lehet tudni róla, vagy az ügyről.

2022. június 8., 17:44

Szerző:

Belaruszban hat év fegyházzal sújtották a Szabadság Rádió egyik szabadúszó újságíróját szerdán - közölte a Vjaszna (Tavasz) nevű fehérorosz emberi jogi szervezet.

A currenttime.tv orosz nyelvű hírportál az újságíró feleségére hivatkozva arról számolt be, hogy a belarusz, mahiljovi (mogiljevi) területi bíróság zártkörű eljárásban ítélte fegyházra Andrej Kuznyecsikot, „szélsőséges szervezet alapításának” vádjával.

Egyéb részletet a perről nem tudni, így azt sem, hogy az újságíró ártatlannak, vagy bűnösnek vallotta-e magát.

Kuznyecsik az Egyesült Államok által finanszírozott rádió szerkesztősége Telegram-csatornájának volt az adminisztrátora.

A férfit tavaly november 25-én vették őrizetbe, miután otthonában házkutatást tartottak és több telefont és számítástechnikai eszközt is lefoglaltak. Eredetileg garázdaság vádjával kétszer tíz nap elzárásra ítélték, s csak később emeltek ellene vádat súlyosabb bűncselekmény miatt.

Belaruszban a Szabad Európa Rádiót/Szabadság Rádiót(RFE/RL) tavaly decemberben több más sajtóorgánummal együtt a hatóságok szélsőséges szervezetnek nyilvánították.

Jamie Fly, a washingtoni székhelyű RFE/RL elnöke közleményben tudatta, hogy „Andrejt nevetséges vádak alapján ítélték el zárt tárgyaláson, amely mindössze néhány óráig tartott”.

„Sokatmondó, hogy az ellene felhozott vádak csak május végén merültek fel, több, mint hat hónappal azután, hogy őrizetbe vették. Követeljük Andrej haladéktalan szabadlábra helyezését” - tette hozzá Fly.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.