Be akarják tiltani Berlusconi támadójának rajongóit

Felháborodásuknak adtak hangot Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök támadójának rajongói, miután hétfőn több olasz politikus is internetes oldalaik betiltását követelte – írta az ANSA olasz hírügynökség.

2009. december 15., 10:07

Szerző:

A 42 esztendős Massimo Tartagliát vasárnap vette őrizetbe a rendőrség Milánóban, miután a város dómjának miniatűr másával megdobta az olasz kormányfőt, aki a támadás következtében komoly arcsérüléseket szenvedett: eltört az állkapcsa, szája felszakadt és kitört két foga. Orvosa szerint Berlusconinak még legalább szerdáig kórházban kell maradnia.

Nem sokkal azután, hogy a Berlusconi vérző fejéről készült felvételek bejárták a világsajtót és az internetet, a Facebook nevű közösségi portálon több tucat rajongói oldal nyílt, hogy támogassa Tartagliát.

Ezek a klubok hétfő délutánra összességében körülbelül 50 000 tagot számláltak. A "közéleti személyiségek" kategóriában található legnagyobb ilyen oldalt a következő szöveg kíséri: "Elvetjük az erőszak minden formáját, de Berlusconi bevert arcának látványa egyszerűen megfizethetetlen."

Andrea Ronchi, az olasz kabinet európai ügyekért felelős minisztere úgy nyilatkozott: a belügyi szervek szerint azonnal le kellene tiltani a ezeket az internetes oldalakat.


"Morálisan züllött üzenetet hordoznak ezek a szájtok, ráadásul a törvényesen megválasztott kormányfő ellen buzdítanak hasonló, erőszakos tettekre," mondta a tárcavezető.

Roberto Maroni belügyminiszter úgy nyilatkozott: meg kell fontolni annak lehetőségét, hogy blokkolják a szóban forgó tartalmakat. Megemlítette egy lehetséges nyomozás lehetőségét is ezzel kapcsolatban. Más kormánytagok is a Tartagliát támogató oldalak betiltását sürgették.

Az interneten szerveződő csoportosulásokból ugyanakkor jut az érem mindkét oldalára. A "Berlusconit támogatjuk Massimo Tartaglia rajongói ellenében" hosszadalmas elnevezésű csoport pusztán önmagában 311 000 követőt számlál.

Kormányzati illetékesek azt a Berlusconi-ellenes politikai hangulatot vélik felfedezni a támadás hátterében, amely különféle internetes gyűlöletcsoportok tevékenysége nyomán keletkezett az utóbbi időben.

A Facebookon korábban megalakult az "Öljük meg Berlusconit" nevű csoport. Ez és néhány névtelen fenyegetés vezetett ahhoz, hogy tavaly októberben növelték az olasz kormányfőt óvó biztonsági intézkedéseket. Az közösségi oldal vezetése akkor arra kérte a tagokat: változtassák meg a nevüket, de magát a csoportot és bejegyzéseiket nem távolították el a szerverekről.

A világ legnagyobb közösségi oldalaként számon tartott Facebook részéről most még senki sem kommentálta a fejleményeket.

Silvio Berlusconi támadója azóta bocsánatot kért hétfőn az olasz kormányfőtől "gyáva és meggondolatlan" tettéért – közölte az MTI.

Massimo Tartaglia, aki vasárnap este Milánóban egy kis szoborral megsebesítette Berlusconit, levelében a támadással kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem ismer magára". Kijelentette továbbá, hogy egyedül cselekedett, és tettét nem "militantizmus vagy politikai hovatartozás" motiválta.

Tartaglia az olasz törvények értelmében öt és fél hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, ha elítélik.