BBC: Versenyeztek a civilek megölésében a brit erők Afganisztánban

A BBC birtokába került katonai jelentések szerint rendszeresen meghamisították a jelentéseket, hogy utólag igazolják a fegyvertelen civilek agyonlövését. A brit védelmi minisztérium nem kommentálta és nem is cáfolta a megjelenteket. 

2022. július 12., 16:29

Szerző:

A BBC tényfeltárása szerint a brit hadsereg különleges alakulata, az SAS tagjai 2010-2011 során, gyanús körülmények között többször is foglyokat és fegyvertelen embereket gyilkoltak meg Afganisztánban, arra hivatkozva, hogy rájuk támadtak – írja az rtl.hu.

A jelentésekben mindig hasonló sztorit adtak elő: a foglyok váratlanul puskát vagy gránátot húztak elő.

A nyilvánosságra került katonai jelentések szerint az egyik egység 54 embert ölhetett meg jogtalanul egy hat hónapos bevetés során. A BBC bizonyítékokat talált arra is, hogy a különleges erők egykori vezetője elmulasztotta a bizonyítékok átadását egy gyilkossági nyomozás során a brit katonai rendőrségnek.

A brit hadsereg a 2001. szeptember 11-i new york-i és washingtoni terrortámadások után csatlakozott az Egyesült Államok erőihez az Al-Kaida terroristáit támogató afganisztáni tálib rezsim elleni katonai akcióhoz. A britek egészen a 2021-es szeptemberi amerikai kivonulásig állomásoztatták katonáikat Afganisztánban, ahol a 2010-es években még intenzív küzdelmet folytattak a gerillaharcot vívó tálibok ellen.

A BBC több száz oldalnyi SAS-műveleti beszámolót elemzett, köztük olyan jelentéseket, amelyek egy SAS-század több mint egy tucat, Helmand tartományban tartott éjszakai rajtaütésről szóltak. Az érintett SAS-századnál szolgálók közül többen elmondták, hogy szemtanúi voltak annak, ahogy az ügynökök fegyvertelen embereket öltek meg éjszakai rajtaütések során.

A szemtanúk szerint az ügynökök általában AK-47-es gépkarabélyokat helyeztek el a holttestek közelében, hogy utólag igazolják egy fegyvertelen emberek megölését.

A BBC meglepően hasonló beszámolókra bukkant azokban a jelentésekben, amelyek afgán férfiak agyonlövéséről szóltak ezen éjszakai bevetések során. Ezek az afgánok a jelentések szerint váratlanul mindig AK-47-est vagy kézigránátot húztak elő a függönyök vagy más bútorok mögül, miután őrizetbe vették őket.

Több, a különleges erőknél szolgált ember azt mondta, hogy az SAS-századok egymással versengtek azon, ki tudja megölni a legtöbb embert.

Belső e-mailekből kiderült, hogy a különleges erők legmagasabb szintű tisztjei tisztában voltak azzal, hogy aggályok merültek fel a lehetséges törvénytelen gyilkosságok miatt, de a törvényi kötelezettség ellenére nem jelentették a gyanújukat a katonai rendőrségnek.

A brit védelmi minisztérium nem kommentálta a BBC cikkét, de nem is cáfolta azokat. A tárca szóvivője szerint a brit erők bátran és professzionálisan szolgáltak Afganisztánban.

A század hat hónapos bevetése alatt a halálos áldozatok száma összesen három számjegyű volt. A BBC által vizsgált rajtaütések során egyszer nem jelentették, hogy az SAS ügynökei vagy más brit katonák megsérültek volna.

(Kiemelt kép: brit katonák sétálnak egy kandahári bázison 2010. május 6-án. Fotó: AFP/PHOTO/Tauseef MUSTAFA)

Egy családi vitát követően lövöldözni kezdett egy férfi Montenegróban, és tizenegy embert megölt, majd tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik agyonlőtték – jelentette a montenegrói állami televízió pénteken a helyi rendőrségre hivatkozva.