Bármelyik pillanatban megindulhatnak az oroszok

A CNN értesülése szerint Putyin már kiadta a parancsot.

2022. február 21., 23:44

Szerző:

Az amerikai hírtelevízió értesülései szerint az orosz elnök már ki is adta hadseregének a parancsot, hogy békefenntartó misszió keretében lépjenek be a Putyin által órákkal ezelőtt elismert, két szakadár köztársaság területére.

A Moszkva által támogatott szakadárok nyolc éve vívnak Ukrajnával háborút – folyamatos orosz támogatás mellett. Putyin – egyedüliként a világon – hétfő este önálló államként ismerte el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot – akikkel gyorsan támogatási szerződést is aláírt. Ezeket ugyan még az orosz törvényhozásnak ratifikálnia kell – de erre sem kell sokáig várni.

Eközben az CNN úgy értesült: az orosz csapatok máris megkapták a szakadár területekre való bevonulási parancsot – szigorúan békefenntartó missziónak titulálva az ukrán határ átlépését.

Éjszaka összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák az ukrajnai válságot – a BBC folyamatosan beszámol az ülésről. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete elítélte Oroszország azon döntését, hogy elismeri a lázadók által birtokolt két kelet-ukrajnai területet, figyelmeztetve, hogy ennek súlyos következményei lesznek Ukrajnában, Európában és világszerte.

Azt mondta, hogy a humanitárius áldozatok száma jelentősen megnövekszik, ha Moszkva tovább támad. A nagykövet szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "apróra tépte a minszki megállapodást", és Washington nem hiszi el, hogy "ennél megáll" a Reuters hírügynökség szerint. Thomas-Greenfield a 2014-15-ös békemegállapodásokra utalt, amelyek célja a harcok leállítása és a politikai rendezés megtalálása Kelet-Ukrajnában.

Az úgynevezett békefenntartás trükk – teszi hozzá a küldött Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete „ostobaságnak” minősíti Oroszország „békefenntartók” kelet-ukrajnai telepítésére vonatkozó parancsát – ugyanezt a szót használta korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is. „Tudjuk, mik ők valójában” – mondta. Luhanszk és Donyeck függetlenségének elismerése része Oroszország azon törekvésének, hogy ürügyet teremtsen Ukrajna további megszállására – mondta. Linda Thomas-Greenfield „tovább” szóhasználata Oroszország 2014-es lépéseire utal, amikor elfoglalta Ukrajnától a Krímet, és támogatta a kelet-donbászi régióban zajló konfliktust.

(Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án. MTI/AP)