Agresszióval vádolja Ukrajnát Oroszország, összeült az ENSZ biztonsági tanácsa

Az oroszok azt mondják, nem áll szándékukban egy új vérfürdő engedélyezése a Donbászban.

2022. február 22., 05:29

Szerző:

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart New Yorkban, hogy megvitassák az ukrajnai válságot – a BBC folyamatosan beszámol az ülésről. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete elítélte Oroszország azon döntését, hogy elismeri a lázadók által birtokolt két kelet-ukrajnai területet, figyelmeztetve, hogy ennek súlyos következményei lesznek Ukrajnában, Európában és világszerte.

Azt mondta, hogy a humanitárius áldozatok száma jelentősen megnövekszik, ha Moszkva tovább támad. A nagykövet szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "apróra tépte a minszki megállapodást", és Washington nem hiszi el, hogy "ennél megáll" a Reuters hírügynökség szerint. Thomas-Greenfield a 2014-15-ös békemegállapodásokra utalt, amelyek célja a harcok leállítása és a politikai rendezés megtalálása Kelet-Ukrajnában.

Az úgynevezett békefenntartás trükk – teszi hozzá a küldött Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete „ostobaságnak” minősíti Oroszország „békefenntartók” kelet-ukrajnai telepítésére vonatkozó parancsát – ugyanezt a szót használta korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is. „Tudjuk, mik ők valójában” – mondta. Luhanszk és Donyeck függetlenségének elismerése része Oroszország azon törekvésének, hogy ürügyet teremtsen Ukrajna további megszállására – mondta. Linda Thomas-Greenfield „tovább” szóhasználata Oroszország 2014-es lépéseire utal, amikor elfoglalta Ukrajnától a Krímet, és támogatta a kelet-donbászi régióban zajló konfliktust.

Oroszország nagykövete felszólalt – az ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja – és amellett érvelt, hogy meg kell védeni Ukrajna oroszok által támogatott szeparatista területeit az általa ukrán agresszióval szemben. Vaszilij Nebenzja azt mondta, hogy "nem áll szándékunkban egy új vérfürdő engedélyezése a Donbászban".

Ukrajna határozottan cáfolta az erőszakos feszültségek fokozódását. Múlt héten a BBC munkatársa, Orla Guerin beszélt a Novotroitske-i frontvonalon lévő ukrán katonákkal, akik azt mondták, parancsot kaptak, hogy ne viszonozzák a tüzet – kivételes esetek kivételével –, mivel Oroszország "bármilyen ürügyet keres a megszállásra".

Oroszország nagykövete azt mondta a Biztonsági Tanácsnak, hogy továbbra is nyitott a diplomáciára, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnát továbbra is köti a minszki megállapodás. Ez a megállapodás olyan lépéseket határozott meg, amelyek célja a nyolc éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus lezárása és a szakadár területek helyzetének megoldása. Az Egyesült Államok úgy véli, Oroszország ürügyet próbál felmutatni Ukrajna megszállására, potenciálisan az országban élő oroszok védelmére hivatkozva.

Kína ENSZ-nagykövete azt mondta a Biztonsági Tanács Ukrajnával kapcsolatos ülésén, hogy minden félnek önmérsékletet kell tanúsítania, és kerülnie kell minden olyan lépést, amely súlyosbíthatja a helyzetet. Kína üdvözli a diplomáciai megoldás érdekében tett minden erőfeszítést – mondta Zhang Jun nagykövet. A Reuters korábban idézett egy magas rangú amerikai tisztviselőt, aki azt mondta: "Folytatjuk a diplomáciát, amíg a tankok fel nem vonulnak."

(Kiemelt kép:  Novotroickoje, 2022. február 21. Ukrán határőrök az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló és az ukrán erők által ellenőrzött területet elválasztó határon a kelet-ukrajnai Novotroickojében 2022. február 21-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka)