Ballisztikus rakéta kilövését tesztelte Oroszország

Oroszország sikeres próbaindítást hajtott végre tengeralattjáróról a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas Bulava ballisztikus rakétával – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

2023. november 5., 11:10

Szerző:

„A ballisztikus rakéta kilövése a tesztsorozat utolsó eleme, amely után döntés születik a hordozó haditengerészeti szolgálatba állításáról” – közölte a védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében. A minisztérium a tesztkilövés pontos időpontjáról nem adott tájékoztatást – írja az ATV.

A Borei-osztályú stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró 16 Bulava ballisztikus rakéta szállítására alkalmas és modern torpedó fegyverekkel is fel van szerelve – áll a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint a haditengerészetnél már három Borei-osztályú tengeralattjáró van szolgálatban, egy tesztelés alatt áll és további hármat építenek. Az Oroszország északi partjainál víz alatti pozícióból indított interkontinentális rakéta több ezer kilométerre lévő célpontot talált el a Kamcsatka-félszigeten. A 12 méteres Bulava rakéta becsült hatótávolsága mintegy 8 ezer kilométer és akár hat nukleáris robbanófejet is hordozhat.

(Kiemelt képünkön: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. október 25-én kiadott felvételen a Yars interkontinentális ballisztikus rakéta kilövése látható az észak-oroszországi Plesetsk kozmodromról a nukleáris elrettentő erők szárazföldi, tengeri és légi komponensei erőinek és felszerelésének gyakorlatán. Fotó: Handout / orosz védelmi minisztérium / AFP)