Bahmuti húsdarálóról beszélt a Wagner alapítója

Heves harcok folynak az Artemivszktől (Bahmuttól) északra fekvő Paraszkovjivka község birtoklásásért, amelynek elfoglalása elvágná a városba Csasziv Jar felől vezető utolsó utánpótlási útvonalat – közölte Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője kedden a Pervij Kanal orosz tévécsatornán.

2023. február 14., 18:53

Szerző:

Pusilin szerint nincs jele annak, hogy az ukrán erők harc nélkül szándékoznának feladni az állásaikat Artemivszkben, az orosz erőknek mégis sikerül előre nyomulniuk.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Artemivszk környékén ukrán alegységek több esetben pánikszerűen hagyták el állásaikat. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója Concord nevű cége sajtószolgálatának közvetítésével arról számolt be, hogy Artemivszk északi részén súlyos, házról házra vívott harcok zajlanak, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy ukrán alegységek bekerítéséről jelentek meg hírek. Prigozsin szerint naponta 300-500 újabb ukrán harcos érkezik a városhoz, „amely nem holnap lesz bevéve” és a tüzérségi tűz is napról napra erősebb. 

„Erős ellenállás és felőrlés zajlik, megy a húsdaráló. Ahhoz, hogy a húsdaráló megfelelően működjön, nem lehet hirtelen ünneplésbe fogni”

– hangoztatta. „Nem lesz ünnep a közeljövőben” – tette hozzá. 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy 270 katonát, valamint egyebek között egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, egy harckocsit és több hadianyag- és lőszerraktárt veszítettek el. 

A donyecki régió hatóságainak reggel kiadott összesítése szerint az ukrán tüzérség az előző nap leforgása alatt 81 alkalommal vette tűz alá a területet, 419 lövedéket kilőve rá. A csapások következtében, amelyek kilenc települést értek, öt civil sebesült meg. Herszon megyének a Dnyeper bal partján fekvő területe 41 találatot kapott ugyanebben az időben. 

Az ukrán tüzérségi csapások a nap folyamán folytatódtak. 

Viktorija Szergyukova, az Ukrajnától elcsatolt luhanszki régió emberi jogi biztosa a RIA Novosztyi hírügynökségnek az mondta, hogy a február 4-én lebonyolított 10. és 11. orosz-ukrán hadifogolycsere alkalmából először szabadultak ki ukrán fogságból olyan luhanszkiak, akiket nem ért fizikai bántalmazás. Az akkor elengedett 63 orosz közül kilencen kedden tértek haza a „Luhanszki Népköztársaságba”. 

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke egy keddi moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a „különleges hadművelet” során jelentősen megnőtt az ukrán különleges szolgálatok és a Nyugat által támogatott „nacionalista formációk” által az Oroszország „közlekedési, üzemanyag- és energiakomplexumai, kormányzati szervei és katonai infrastruktúrája ellen elkövetett terrortámadások száma”. 

Nyizsnyevartovszkban, a Hanti-Manysi Autonóm Terület – Jugra székvárosában kedden első ízben nyújtottak be fellebbezést olyan ítélet ellen, amely terrorcselekménynek minősítette egy katonai nyilvántartási és sorozási iroda felgyújtásának kísérletét. A május 4-én elkövetett – tüzet egy négyzetméteren okozó, személyi sérüléssel nem járó – támadásért két férfit vontak felelősségre, egyiküket 12 évi fegyházbüntetésre ítélték. Ő utóbb visszavonta beismerő vallomását. Ügyét katonai fellebbviteli bíróság fogja tárgyalni.

(Kiemelt képünk: A 2023. február 01-én készült archív felvételen ukrán katonák lövészárkot készítenek Bakhmut közelében, az ukrajnai orosz invázió közepette. Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP)

 

 

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.