Ezt kérte az ukrán first lady az Egyesült Államoktól

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége több segítséget kért az amerikai kongresszustól az Oroszország elleni háborúhoz.

2022. július 21., 09:04

Szerző:

Fegyvereket kérek. Fegyvereket, amelyeket nem arra használnak, hogy háborút folytassanak valaki más földjén, hanem arra, hogy megvédjék az otthonukat

– mondta washingtoni beszédében Zelenszka – írja a BBC nyomán az Index.hu.

Erre azután került sor, hogy Oroszország közölte, háborús céljai immár Kelet-Ukrajnán túlra is kiterjedtek. Szergej Lavrov külügyminiszter utalt arra, hogy ez válasz arra, hogy a Nyugat nagyobb hatótávolságú fegyvereket szállít az ukrán erők számára.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök és a felesége, Jill Biden (j) az ukrán elnök feleségét, Olena Zelenszkát (b2) és Okszana Markarova ukrán nagykövetet (b) fogadja a washingtoni Fehér Házban 2022. július 19-én. Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.