Betiltottak egy befolyásos ellenzéki hírportált

A ukrán elnök személyesen tiltotta be a lapot.

2021. augusztus 21., 19:52

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton betiltotta a strana.ua elnevezésű, befolyásos ellenzéki hírportált. Az erről szóló rendeletet Zelenszkij szombaton írta alá. A lépés hátterében az áll, hogy a nemzetbiztonsági tanács 2018-ban szankciókkal sújtotta a hírportál Ausztriába menekült főszerkesztőjét, Ihor Husvát és cégét. A hírportál betiltását az államfőnek alárendelt Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kezdeményezte.

Az SZBU közleményében oroszbarát propagandistának nevezte az újságírót, ugyanakkor titoktartásra hivatkozva közelebbi információkat nem osztott meg a strana.ua betiltásához vezető okokról. Szerhij Tomilenko, az ukrán újságíró szövetség vezetője élesen bírálta a hatósági intézkedést. „Az ellenzéki sajtónak a bíróság megkerülésével történő blokkolása a média függetlenségét biztosító törvényes garanciákról való lemondást jelenti” – hangsúlyozta. Husva bejelentette, hogy a tilalom ellenére folytatja újságírói tevékenységét.

A hírportál egyébként ideiglenesen a strana.news címre költözött át. Az ukrán kormány ugyancsak szombaton szankciókkal sújtotta a 2012 óta EU-ban politikai menekültként élő Anatolij Sarij ukrán bloggert és feleségét, Olhát. Felkerült a szankciós lajstromra Andrij Derkacs Moszkva-barát parlamenti képviselő is. Az érintettek Ukrajnában található vagyonát három évre zárolták.

Jogászok törvénysértőnek tartják Zelenszkij azon büntetőintézkedéseit, amelyeket a bírósági utat megkerülve hozott ukrán állampolgárok ellen az év eleje óta. Februárban az ukrán elnök három oroszbarát televíziót záratott be. Továbbá jelenleg folyamatban van egy negyedik műsorszolgáltató működési engedélyének visszavonása. Közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor számos ukrán támogatja Zelenszkij hadjáratát az oroszbarát pártok és sajtóorgánumok ellen.

(Kiemelt kép: az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egy ukrán katonai bázison ebédel 2021. augusztus 9-én. Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.