Az ottawai rendőrség paprikasprayt és villanógránátot is bevetett a tüntetőkkel szemben

Több mint három hete tart a tüntetés Kanadában. 

2022. február 19., 20:30

Szerző:

Az ottawai rendőrség szombaton paprikasprayt és villanógránátot vetett be több száz erőszakos tüntetővel szemben, akik több mint három hete vertek tábort a belvárosban a koronavírus elleni korlátozások és a kormány ellen tiltakozva, írja az MTI.

A hatóságok elmondták, hogy a tüntetők rátámadtak a rendőrökre, és nem engedelmeskedtek a távozási felszólításoknak

Negyvenhét tiltakozót őrizetbe vettek, és több mint harminc járművet elvontattak. A rendőrség a Twitteren közölte: mindenkit letartóztatnak, aki nem hagyja el önként a kiürítendő területet.

A rendőrök attól sem riadtak vissza, hogy betörjék a járművek ablakait, és elfogják a magukat elbarikádozó sofőröket. Úgy tudni, hogy a műveletek során senki sem sérült meg súlyosabban.

A hatóságok pénteken kezdték meg az oltásellenes tüntetések felszámolását a kanadai fővárosban. Aznap körülbelül száz embert vettek őrizetbe. A tüntetőket napok óta kérték a városközpont elhagyására, és csütörtökön mintegy száz ellenőrzőpontot állítottak fel a belváros körül.

A kanadai megmozdulások eredetileg kamionos tüntetésként indultak, miután januárban oltási kötelezettséget vezettek be a nemzetközi forgalomban dolgozó árufuvarozók számára. A tiltakozáshoz, amely az idő előrehaladtával kormány-, illetve korlátozásellenes arculatot öltött, ezrek csatlakoztak. A fővárosi tüntetés január 27-én kezdődött. Négyszáz-ötszáz kamion táborozott le a városközpontban, megbénítva a közlekedést. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását.

(Kiemelt képünk: Rendőrök érkeznek, hogy feloszlassák az oltásellenes tüntetést Ottawában, ahol kamionok százai torlaszolják el az utakat 2022. február 19-én. Fotó:  MTI/AP/The Canadian Press/Cole Burston)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.