Az ottawai rendőrség paprikasprayt és villanógránátot is bevetett a tüntetőkkel szemben

Több mint három hete tart a tüntetés Kanadában. 

2022. február 19., 20:30

Szerző:

Az ottawai rendőrség szombaton paprikasprayt és villanógránátot vetett be több száz erőszakos tüntetővel szemben, akik több mint három hete vertek tábort a belvárosban a koronavírus elleni korlátozások és a kormány ellen tiltakozva, írja az MTI.

A hatóságok elmondták, hogy a tüntetők rátámadtak a rendőrökre, és nem engedelmeskedtek a távozási felszólításoknak

Negyvenhét tiltakozót őrizetbe vettek, és több mint harminc járművet elvontattak. A rendőrség a Twitteren közölte: mindenkit letartóztatnak, aki nem hagyja el önként a kiürítendő területet.

A rendőrök attól sem riadtak vissza, hogy betörjék a járművek ablakait, és elfogják a magukat elbarikádozó sofőröket. Úgy tudni, hogy a műveletek során senki sem sérült meg súlyosabban.

A hatóságok pénteken kezdték meg az oltásellenes tüntetések felszámolását a kanadai fővárosban. Aznap körülbelül száz embert vettek őrizetbe. A tüntetőket napok óta kérték a városközpont elhagyására, és csütörtökön mintegy száz ellenőrzőpontot állítottak fel a belváros körül.

A kanadai megmozdulások eredetileg kamionos tüntetésként indultak, miután januárban oltási kötelezettséget vezettek be a nemzetközi forgalomban dolgozó árufuvarozók számára. A tiltakozáshoz, amely az idő előrehaladtával kormány-, illetve korlátozásellenes arculatot öltött, ezrek csatlakoztak. A fővárosi tüntetés január 27-én kezdődött. Négyszáz-ötszáz kamion táborozott le a városközpontban, megbénítva a közlekedést. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását.

(Kiemelt képünk: Rendőrök érkeznek, hogy feloszlassák az oltásellenes tüntetést Ottawában, ahol kamionok százai torlaszolják el az utakat 2022. február 19-én. Fotó:  MTI/AP/The Canadian Press/Cole Burston)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.