Az ország pár éven belül eltűnik a víz alatt

A környezeti menekültek már most is négyszer, ötször annyian vannak, mint a politikai, vallási menekültek, mégsem szerepel ez a fogalom a nemzetközi jogban. Ki fog segíteni azoknak az embereknek, akik az elsivatagosodás vagy a tengerszint emelkedés miatt kényszerülnek elhagyni otthonaikat? Ki fogja befogadni őket, ha mindenük odavész?

2011. április 5., 17:20

A Maldív-szigetekre sokan járnak nyaralni Európából és Amerikából azok, akik ki tudják fizetni a több száz ezer forintos pihenést. Ők azt mondják, hogy a szigetország valódi földi paradicsom – kérdéses azonban, hogy meddig pihenhetünk az azúrkék lagúnák partján vagy a kókuszpálmák és mangófák árnyékában. Az Indiai-óceán édenkertjeként is hívott ország eltűnőben van, mivel a globális felmelegedés miatt emelkedik a világtengerek szintje, és több szigetet már most fenyeget a sós víz. A Maldív-szigeteki elnök például a közeli Srí Lankán vagy Indiában venne földeket, hogy a több mint 300 ezer lakosnak legyen hova menekülnie. Ők ugyanis még ebben az évszázadban környezeti menekültté válhatnak – ez az ország rendelkezik a legalacsonyabban fekvő legmagasabb ponttal, a legmagasabb tengerszint feletti magasság mindössze két és fél méter.

A Maldív-szigeteki Ali Rilwan a

Kossuth rádiónakelmondta: a tengerszint-emelkedés miatt több ház is összeomlott. Vezetőik minden lehetséges nemzetközi fórumon felhívják a figyelmet arra, hogy drasztikusan csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és ezen túl az iparosodott országoknak segíteniük kellene a Maldív-szigeteket és a hozzá hasonló országokat. , hogy valamennyire alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. A legfontosabb az lenne, hogy az egész világon visszafogják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, főleg a legnagyobb szennyezőket próbálják meggyőzni, hogy ha nem ezt teszik, a szigeteket teljesen ellepi az óceán. A másik fontos lépés az alkalmazkodás kidolgozása az új helyzethez. Nem kockáztathatnak – mondta Ali Rilwan, hiszen a felmelegedés folytatódna mintegy ötven-hetven évig akkor is, ha sikerülne csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Öt-tíz centiméteres emelkedés is elég, hogy a szigetek lakhatatlanná váljanak.

A legrosszabb forgatókönyv szerint az egész ország környezeti menekültté válhat, de Ali Rilwan azt mondta: honfitársai nem akarnak menekültek lenni máshol. Felvetődött az is, hogy mesterségesen megmagasítanának néhány szigetet, ahová átköltözhetne a lakosság. Ez az eljárás azonban nagyon költséges, több százmillió dollárba kerülne. A Maldív-szigetekieke mégis inkább az alkalmazkodást választanák, mint az elköltözést – mondta Ali Rilwan a Maldív-szigetekről.

A környezeti menekültek manapság leginkább a klímaváltozás miatt vándorolnak el lakóhelyeikről. Vagy azért mert a tenger alámossa a településeiket, vagy az elsivatagosodás miatt terméketlenné válnak a földjeik, nincs miből megélniük. A Vöröskereszt szerint számuk naponta 17 000-rel nő. Egyes becslések szerint már az évszázad közepére 200 millióan lehetnek.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint 24 millió ember volt úton környezetei okok miatt 2008-ban, ez négyszerese a politikai menekültek számánál. Az utóbbiaknak védelmet nyújt az ENSZ konvenciója, és különböző szervezetek is felhatalmazást kaptak arra, hogy segítsenek nekik. A négyszer-ötször nagyobb környezeti menekültek esetében azonban hiányzik a megfelelő jogi alap a segítségnyújtáshoz – mondta Bogárdi János, vízgazdálkodási mérnök, a bonni ENSZ Egyetem kutatója, aki a 2004-es cunami illetve a 2005-ös Katrina hurrikán óta foglalkozik a környezeti migránsokkal.

Hiányos jogi védelem

A menedékjog nemzetközi rendszerét a második világháború után hozták létre, azóta ezt fejlesztették tovább. Az akkori történelmi helyzetben nem gondolták, hogy ezeket a jogszabályokat a környezeti okok miatt menekülőkre is alkalmazni kell majd – mondta Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője. A nemzetközi közösség a mai napig óvatos a menedékjogok, illetve a menekültek definíciójának a bővítésében. A Genfi Egyezmény politikai, vallási, nemzetiségi, faji és meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozást említ, mint olyan okot, amiért valakit üldözhetnek. Az ilyen üldözéstől való menekülést tartja jogosnak azzal, hogy védelmet biztosít a menekülteknek.

A Genfi Egyezmény definíciója üldözésről beszél, tehát valaki áll az üldözés hátterében, és ez nem lehet a természet – magyarázta Gyulai Gábor. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága részéről kiadott állásfoglalás is elismeri azt, hogy a menedékjogi rendszernek is reagálnia kell az új kihívásokra. A bővítést úgy tartják elképzelhetőnek, hogy a környezeti okok miatt előálló konfliktusok elől menekülők esetében is alkalmazhatják a Genfi Egyezményt. A szűkülő környezeti erőforrások, a klímaváltozás negatív hatásai miatt lesz egyre kevesebb az élelmiszer, a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások pedig politikai, vallási és egyéb etnikai konfliktusokhoz.

A klímaváltozás áldozatainak egyfajta védelmet jelenthet a hontalanok számára létrehozott nemzetközi védelmi rezsim. Az irányadó nemzetközi jogi dokumentum szerint az államiság legfontosabb feltétele az állami terület létezése. Ha ez megszűnik, mert a Maldív-szigetek például elsüllyed, már nem beszélhetünk államról. Tehát az adott ország állampolgárai – hacsak nincs más állampolgárságuk – hontalanná válnak, és így különböző jogokkal rendelkeznek azokban az országokban, amelyek csatlakoztak a hontalanokat védő nemzetközi rezsimhez.

2024. július 2., 09:59

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel az ukrán fővárosba utazott, ahol az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyal.