Az ország, amely nem szankcionálja az oroszokat, mégis keblére öleli a Nyugat

Boris Johnson Újdelhiben kötött új egyezséget az indiai elnökkel, Modival.

2022. április 22., 17:47

Szerző:

Nagy-Britannia és India új és kibővített védelmi és biztonsági partnerségről szóló megállapodást kötött – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken első indiai látogatásán Újdelhiben. Az új partnerség Johnson szerint több évtizedes elkötelezettséget jelent, egyben üdvözölte az egyik legrégebbi demokrácia és India, a legnagyobb méretű demokrácia közötti kapcsolatot.

„Az autokrata kényszer veszélye tovább nőtt” – mondta Narendra Modi, aki szerint éppen ezért létfontosságú, hogy elmélyítsék együttműködésüket. Megjegyezte, mindkét országnak „közös érdeke, hogy az indiai-csendes-óceáni térség nyitott és szabad maradjon”.

India az Egyesült Államokkal, Japánnal és Ausztráliával együtt az úgynevezett négyesfogat tagja, amelyet az egyre magabiztosabb Kínával szembeni védelmi együttműködésnek tekintenek. Újdelhi azonban régóta együttműködik Moszkvával is, a legnagyobb katonai beszállítójával, és nem volt hajlandó nyíltan elítélni Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Boris Johnson a mostani látogatáson nem tette szóvá Narendra Modinak az Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatos indiai álláspontot, jelentette Harsh Vardhan Sringla indiai külügyi államtitkár. „Johnson miniszterelnök kifejtette saját álláspontját a kérdésben, Modi kormányfő pedig bemutatta az indiai álláspontot, amely nem más, mint hogy az orosz-ukrán háborúnak azonnal véget kell vetni. De semmilyen nyomásgyakorlásra nem került sor” – hangsúlyozták.

India tartózkodott az ENSZ-közgyűlésben, amikor Ukrajna orosz megszállásának elítéléséről szavaztak,

és Nagy-Britanniával és más nyugati országokkal ellentétben nem sújtotta büntetőintézkedésekkel Oroszországot, amely „különleges hadműveletnek" nevezi Ukrajna elleni háborúját. Boris Johnson pénteken aláhúzta: nem valószínű, hogy Újdelhi felszámolná régóta ápolt kapcsolatait Moszkvával.

A brit miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a két ország kormányzati tárgyalói várhatóan még az év vége előtt befejezik a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás előkészítését. „Azt kértük a tárgyalóinktól, hogy az októberi divali (indiai fények ünnepe) idejére fejezzék be az egyezmény előkészítését. A megállapodás az évtized végére megkettőzheti kereskedelmi és befektetési kapcsolataink volumenét” – tette hozzá Boris Johnson.

(Kiemelt kép: Imtiyaz Khan / Anadolu Agency via AFP)