Orosz szóvivő: Hadviselő fél lehet abból az országból, amely ukrán katonai gépeket fogad

Biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”.

2022. március 6., 20:44

Szerző:

Oroszország felszólította az Ukrajnával szomszédos országokat, hogy ne merjék a repülőtereiket elérhetővé tenni Ukrajnának, máskülönben hadviselő felekként fog rájuk tekinteni, írja a román Digi24. A Reuters arról tájékoztatta az Agerpres-t, hogy bármelyik ország, amelyik a területén szállásolja el az ukrán harci gépeket, az oroszok szerint ezzel be is lép a konfliktusba, úgy tekintik, hogy az érintett országok beléptek a háborúba. A nyilatkozatot az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tette.

Az Interfax ukrán hírügynökség szerint a szóvivő külön kiemelte Romániát. Mint mondta, biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”. Az AP szerint is az orosz védelmi minisztérium azt hangoztatta, hogy egyes harci gépek Ukrajnával szomszédos országokban pihentek, de a Románián kívüli országokat ugyanúgy nem nevezték meg – írja a Magyar Hang.

A Digi24 azt írta még, hogy egy ukrán repülőgép valóban belépett véletlenül a román légtérbe a konfliktus első napján. A Szuhoj 27 típusú vadászgépet elfogta a román légierő két F-16-os repülőgépe Észak-Romániában, azonnali leszállásra kísérték az egyik légibázisra, majd elengedték.  Az incidensért később az ukrán védelmi miniszter elnézést kért.

Konasenkov azt állítja, hogy az orosz csapatok bizonyítékot találtak arra, hogy az ukránok az amerikai védelmi minisztérium támogatásával biológiai fegyvereket fejlesztettek lépfene, kolera és más kórokozók felhasználásával. Putyinék szerint az ukrán egészségügyi minisztérium körlevélben adott utasítást a terhelő bizonyítékok, vagyis a vírusok és baktériumot elpusztítására.

Konasenkov elmondta, hogy az orosz hadsereg a közeljövőben precíziós csapásokat fog mérni az „ukrán katonai-ipari komplexum” egyes üzemeire, ezért előre figyelmezteti ezen gyárak munkásait. 

(Kiemelt kép: (orosz-ukrán háború) Moszkva, 2017. április 7. Az orosz védelmi minisztérium honlapján közreadott videofelvételről készített képen Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője nyilatkozatot tesz a Szíria elleni amerikai légicsapásokról Moszkvában 2017. április 7-én. Donald Trump amerikai elnök előző nap légicsapást rendelt el manőverező robotrepülőgépek bevetésével a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul az április 4-i feltételezett vegyifegyver-támadásért. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).