Oroszország haderejével fenyegetőzik, az EU válaszolt

Az orosz vezetésnek azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait az EU szerint. 

2021. december 16., 18:56

Szerző:

Az orosz vezetésnek azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait, egy esetleges katonai beavatkozásért Moszkva nagy árat fog fizetni – szögezték le nagy többséggel elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön az Európai Parlament képviselői.

A testület elítélte a szerinte jelenleg is zajló, nagyszabású orosz csapatösszevonást az ukrán határon: 

„A katonai művelet veszélyezteti az európai békét, stabilitást és biztonságot, célja pedig, hogy Oroszország Ukrajna kárára politikai engedményeket zsaroljon ki vele a Nyugattól”

– emelték ki az EP tagjai.

A képviselők többsége szerint az uniós tagállamoknak mielőbb meg kell egyezniük a moszkvai vezetés elleni gazdasági és pénzügyi szankciókban, hogy eltántorítsák Oroszországot egy Ukrajna elleni esetleges katonai támadástól.

(Kiemelt kép: 15.12.2021.Vlagyimir Putyin a Novo-Ogarjovo állami rezidencián. Fotó: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.