Oroszország haderejével fenyegetőzik, az EU válaszolt

Az orosz vezetésnek azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait az EU szerint. 

2021. december 16., 18:56

Szerző:

Az orosz vezetésnek azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait, egy esetleges katonai beavatkozásért Moszkva nagy árat fog fizetni – szögezték le nagy többséggel elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön az Európai Parlament képviselői.

A testület elítélte a szerinte jelenleg is zajló, nagyszabású orosz csapatösszevonást az ukrán határon: 

„A katonai művelet veszélyezteti az európai békét, stabilitást és biztonságot, célja pedig, hogy Oroszország Ukrajna kárára politikai engedményeket zsaroljon ki vele a Nyugattól”

– emelték ki az EP tagjai.

A képviselők többsége szerint az uniós tagállamoknak mielőbb meg kell egyezniük a moszkvai vezetés elleni gazdasági és pénzügyi szankciókban, hogy eltántorítsák Oroszországot egy Ukrajna elleni esetleges katonai támadástól.

(Kiemelt kép: 15.12.2021.Vlagyimir Putyin a Novo-Ogarjovo állami rezidencián. Fotó: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP)

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést. 

További szankciókat jelentett be Japán Oroszországgal szemben pénteken, válaszul Moszkva legutóbbi ukrajnai támadásaira. A szankciók stratégiai szempontból kulcsfontosságú áruk exportját tiltották be, illetve befagyasztották több tucat ember vagyonát.