Így kerülik meg a szankciókat az oroszok

Az orosz tankerhajók nem kötnek ki uniós kikötőkben, csak továbbadják az orosz olajat egy másik hajónak a nyílt vizen.

2022. szeptember 16., 17:02

Szerző:

Kreatív módszerekkel jut el az orosz olaj Európába - derül ki a Szabad Európa oknyomozásából. 

Az Európai Uniós szankciók értelmében az orosz hajók nem köthetnek ki az uniós kikötőkben. Az orosz tankerek azonban továbbra is látogatják Románia partjait, ahol ugyan nem kötnek ki, viszont üresen távoznak. A Szabad Európa a Marinetraffic.com segítségével járt utána ezeknek a gyanús mozgásoknak. 

Összesen 13 olyan hajót követtek, amik mindig ugyanazt az útvonalat járták be, és melyeknek szállítmányáról Oroszország nem közölt információt. Összesen két szankció-kijátszó taktikát figyeltek meg. 

Az első módszer elég egyszerű: az orosz szállítóhajók a román partok közelébe hajóznak, és ott a nyílt vízen áttöltik azt európai zászló alatt hajózó tankerekbe, amelyek aztán többnyire Görögországban adják le a rakományt. 

A második módszer egy libériai tanker, a New Legend taktikája. A hajó öt hónapon át tartózkodott a román partok közelében a nyílt vízen, ezalatt hét orosz tankhajó látogatta rendszeresen. A New Legend, miután megpakolták, egy másik hajónak adta tovább a rakományát, amely vagy egy európai kikötőbe hajózott, vagy még tovább adta a rakományt egy másik hajónak. Van, hogy 4 hajón is keresztül meg az olaj, és csak azután jut uniós kikötőbe.

Az összes orosz tanker a Volga Hajózási Vállalathoz, egy orosz oligarcha tulajdonában lévő nagyvállalathoz tartozik. Vlagyimir Liszin a Forbes szerint Oroszország leggazdagabb embere és Putyin bizalmasa – zárja a nyomozásának eredményét feltáró videós összefoglalóban a Szabad Európa.


(Kiemelt képünk illusztráció: Hajó érkezik a romániai Midia kikötőjébe Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.