Ezzel kell szembenéznünk, ha Putyin tényleg nem blöfföl a nukleáris fegyverekről

Putyin a szerda reggeli beszédében leszögezte, hogy nem blöfföl, tényleg képes bevetni a nukleáris fegyvereit. Jelenleg Oroszország rendelkezik a legtöbb nukleáris töltettel a világon.

2022. szeptember 25., 11:34

Szerző:

Vlagyimir Putyin a szeptember 21-i szerda reggeli beszédében jelentette be, hogy részleges mozgósítást rendel el, Oroszországban. Beszédét azzal zárta, hogy hangsúlyozta: nem blöfföl, amikor azt mondja, hogy nukleáris fegyvereket is bevethet.

Mit is jelent pontosan ez a fenyegetés? Az Index orosz nukleáris fegyverarzenált áttekintő cikkét szemléztük.

Nukleáris fegyverek - 100 másodperc választ el minket a világvégétől

Az Amerikai Tudósok Szövetségének adatai szerint Oroszország 5977 robbanófejet tárol; ez a legnagyobb készlet a világon. Az Egyesült Államokban ehhez képest 5428, Franciaország 290, az Egyesült Királyság pedig 250 nukleáris töltetet tart nyilván.

A világon az összes robbanófej csaknem 90 százaléka Oroszország és az Egyesült Államok birtokában van. 

Szakértők szerint a robbanófejek és fegyverek pontos számát azonban nehéz megismerni, a biztonsági stratégiákat övező titkolózás miatt. A Bulletin of the Atomic Scientists már az év elején, a háború kezdetén arra figyelmeztetett, hogy emiatt 100 másodperc választ el bennünket a világvégétől.

Az oroszoknak interkontinentális ballisztikus rakétáik is vannak. Az ICBM-kel olyan világvárosokat vehetnek célba, mint Washington és London, és kilövésük után 20 perccel elérik maximális sebességüket. Egy ilyen interkontinentális rakéta 20 perc alatt éri el Oroszországból Londont. Sir Richard Barrons tábornok szerint 300 kilotonnányi hatóerő elég London, Párizs vagy Washington elpusztításához. A robbanófejek hatóereje pedig 300 és 800 kilotonna között mozog.

De az oroszok nem csak hosszútávú, hanem rövidtávú nukleáris csapást is képesek végrehajtani a 203 mm-es ágyúikkal, amelyek 37 kilométerre tudnak eljuttatni egy 110 kilogrammos lövedéket. Nem beszélve az orosz Iszkander rakétákról. 

Cseget-bőrönd és fegyverkezési verseny

 Az Orosz Föderáció nukleáris elrettentéssel kapcsolatos állami politikájának alapelvei elnevezésű, 2020-ban kiadott dokumentum szerint Oroszországban jelenleg az elnök, a védelmi miniszter és a vezérkari főnökség adhat kilövési engedélyt nukleáris fegyverekre - de a döntést csak az elnök hozhatja meg.

Az elnököt a Cseget-bőrönd köti össze az orosz stratégiai nukleáris erők parancsnoki és irányítási hálózatával. Nem indítógomb, hanem az indító parancsot  a központi katonai parancsnokságnak továbbító készülék. Mindig Putyin közelében nyugszik.

Az orosz-amerikai fegyverkezési versennyel párhuzamosan Ázsia sem marad el. Kína már most tömegesen gyártja a DF-26-os rakétáit, egy olyan többcélú fegyvert, amelynek a hatótávolsága akár a 4000 kilométert is elérheti. Az Egyesült Államok arra fejleszt fegyvert, hogy kordában tartsa Kínát a Csendes óceánon. Japán és Tajvan megkísérel lépést tartani a térségükben kialakuló esetleges fenyegetésekkel szemben.

(Kiemelt képünk: Az Orosz Védelmi Minisztérium által közreadott képen egy RS-28-as Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi Arhangelszk régióban. Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik /AFP)

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.