Az orosz nagykövet bezáratná munkahelyét

Eleonora Mitrofanova bulgáriai orosz nagykövet Oroszország szófiai diplomáciai képviseletének bezárását fogja kérelmezni, miután eredménytelenül telt le pénteken a bolgár vezetéshez intézett ultimátum, hogy vonja vissza a hetven orosz nagykövetségi alkalmazott kiutasítására vonatkozó korábbi döntését.

2022. július 1., 19:04

Szerző:

„Sajnos, a bolgár külügyminisztérium figyelmen kívül hagyta kérvényünket, így kénytelen vagyok haladéktalanul országom vezetéséhez fordulni azzal a kéréssel, hogy zárják be a szófiai orosz nagykövetséget. A lépés további súlyos következményeiért egyedül Kiril Petkov kormánya viseli a felelősséget” – írta Mitrofanova a Facebook-oldalán.

Az ellenzék bizalmatlansági indítványával megbuktatott Petkov ügyvivő kormánya kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót, aki állítása szerint megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Petkov szerint az érintettek álcaként használták diplomáciai státuszukat és részben az orosz hírszerzésnek dolgoztak. A nemkívánatos személyek listájára került hetven követségi munkatársnak legkésőbb vasárnapig el kell hagynia Bulgáriát.

Az Európai Unió és a NATO is teljes támogatásáról biztosította Bulgáriát az ügyben, és elítélte Moszkva figyelmeztetését, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Szófiával.

Oana Lungescu NATO-szóvivő Bulgária szuverén döntésének nevezte az orosz nagykövetségi alkalmazottak kiutasítását, amelyet – mint fogalmazott – tiszteletben kell tartani.

Mitrofanova diplomácia jegyzékben figyelmeztetett arra, hogy Oroszország bezárja szófiai nagykövetségét, amennyiben a bolgár kormány péntek délig nem vonja vissza döntését. A BNT közszolgálati televíziónak nyilatkozva az orosz diplomata a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakítását sem zárta ki. Petkov válaszul közölte: kitart döntése mellett és felszólította a nagykövetséget, hogy vonja vissza a diplomáciai jegyzéket

Bulgária egyébként az ukrajnai hadművelet nyomán már kiutasított március elején tíz orosz diplomatát.

(Kiemelt kép: tüntetés Oroszország támogatásáért és az orosz diplomáciai személyzet Bulgáriából való kiutasítása ellen Oroszország szófiai nagykövetsége előtt 2022. július 1-jén. Fotó: Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)