Az omikron hamarabb veheti át az uralmat, mindenhol lehetnek lezárások

Megelőzi a deltát is.

2021. december 14., 08:20

Szerző:

Svájci tudósok szerint néhány héten belül az omikron lehet a koronavírus domináns változata Európában, szemben a korábbi várakozásokkal, amelyek szerint februárra juthat el ide a kontinensre.

Az omikron vírusváltozat lehet a jövő hónaptól a koronavírus domináns mutációja Európában, megelőzve a delta nevű variánst is - állítja Richar Neher, a Bázeli Egyetem bakteriológiai kutatócsoportja vezetője az atv.hu szerint. Egyelőre kevés az omikron okozta fertőzés a kontinensen, de ha a variáns terjedése ebben az ütemben folytatódik, az omikron néhány héten belül dominánssá válhat.

Az Egyesült Királyságból és Dániából érkező adatok szerint az omikron okozta fertőzések száma három-négy naponta a duplájára nő, a terjedési sebessége pedig háromszor akkora, mint az eddig domináns deltának, mert az oltatlanok mellett az oltottak is megfertőződhetnek.

Bár az oltás nagyobb védelmet nyújt a delta ellen, mint az omikron ellen, az oltottak - különösen azok, akik az emlékeztető oltást is megkapták - akkor is kisebb eséllyel mutatnak súlyos tüneteket, ha az omikronnal fertőződnek meg.  Korábban azt jósolták a tudósok, hogy 2022 februárjára válhat dominánssá Európában az omikron.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést. 

További szankciókat jelentett be Japán Oroszországgal szemben pénteken, válaszul Moszkva legutóbbi ukrajnai támadásaira. A szankciók stratégiai szempontból kulcsfontosságú áruk exportját tiltották be, illetve befagyasztották több tucat ember vagyonát.