Kő kövön nem marad: hamarosan partot ér az Ida hurrikán

A szakértők négyes fokozatúnak értékeltek, csak alig gyengébb a Katrinánál. 

2021. augusztus 29., 18:16

Szerző:

Hamarosan eléri Lousiana állam partjait a négyes erősségű Ida hurrikán. Az már most bizonyos, hogy az állam történetének legnagyobb viharára készülnek a helyiek. A hatalmas pusztítást okozó Katrina hurrikán csak egy fokozattal volt erőteljesebb a jelenleg éppen szárazföldet érő viharnál. Az Ida hurrikán egyébként pont 16 évvel a Katrina után csap le az Egyesült Államokra. 

A CNN által megkérdezett szakértők szerint az Ida 155 mérföld per órás sebességű szélviharral fog együtt járni, amikor eléri Lousiana állam szárazföldi területeit. Ez közel 250 kilométer per órás, egészen elképesztő sebességet jelent. A déli államot ekkora erejű hurrikán több mint százötven éve nem sújtotta. A hatóságok a rövid felkészülési idő ellenére azt nyilatkozták mindent megtesznek az ott élők biztonságáért. 

Az Ida hurrikán előszele az állam part menti részére már megérkezett. Jelenleg is 170 kilométer per órával fúj a szél a part menti településeken. Rengetegen hagyták hátra otthonaikat és tartanak most is az állam belső részei felé, ahol várhatóan kevesebb kárt fog okozni az Ida hurrikán. Szinte az állam teljes parti szakaszára evakuálási figyelmezetést adtak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció: Mark Felix / AFP)

 

 

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tegnap 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.