Az EU máshogy képzeli el a gyermekvédelmet, mint a magyar kormány

Lassan elkészül az uniós gyermekvédelmi törvény.

2023. november 14., 18:02

Szerző:

Becslések szerint világszerte mindent nyolcadik gyermek áldozata a szexuális erőszak valamely formájának online vagy a való életben, Európában minden ötödik. Az áldozatok 70–85 százaléka ismeri a bántalmazóját, és az incidensek jelentős hányadában a gyermekek nem beszélnek a bántalmazásról, ezért bejelentés sem érkezik róluk – idéz egy közelmúltbeli uniós jelentést az EUrologus

A bántalmazások ellen uniós szinten lépnének fel, lassan pedig befejeződik a jogalkotási munka: az EP szakbizottsága elfogadta az álláspontját, amelyet ezután a plenáris ülésnek kell még megerősítenie. A készülő jogszabály kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy értékeljék, fennáll-e jelentős kockázata a visszaélésnek, és intézkedniük kell a kockázatok mérsékléséért. Emellett lehetővé tenné az igazságügyi hatóságok számára, hogy beavatkozzanak, ha a mérséklő intézkedések nem működnek. 

A törvény létrehozná az EU-s Gyermekvédelmi Központot, amely segítene az új szabályok végrehajtásában, és pénzbírságot is kiszabhat büntetésként. Valamint támogatná a nemzeti hatóságokat.

A tervek szerint még ebben a jogalkotási ciklusban véglegesítik a jogszabályt.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)