Az EU felveszi a kapcsolatot az új afgán vezetéssel

Ez nem jelentené a tálib vezetés elismerését.

2021. augusztus 17., 20:02

Szerző:

Az Európai Uniónak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel, annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb migrációs és humanitárius válságot, és a nemzetközi terroristák visszatérését az országba – jelentette ki kedd este Josep Borell. A kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagországok külügyminisztereivel folytatott, az afganisztáni helyzetről szóló rendkívüli tanácskozás utáni sajtótájékoztatón azt mondta, végül mégis csak ők nyerték a háborút.

„Párbeszédet kell folytatnunk az új vezetéssel, bárkik is alkotják azt, végül is megnyerték a háborút, mert a nyugati beavatkozás nem volt sikeres” – jelentette ki Borell, hozzátéve, hogy a kapcsolatfelvétel nem jelentené a tálib vezetés hivatalos elismerését.

(Kiemelt kép: Josep Borell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő 2021 június 21-én. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)

 

 

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.