Az EU felveszi a kapcsolatot az új afgán vezetéssel

Ez nem jelentené a tálib vezetés elismerését.

2021. augusztus 17., 20:02

Szerző:

Az Európai Uniónak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel, annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb migrációs és humanitárius válságot, és a nemzetközi terroristák visszatérését az országba – jelentette ki kedd este Josep Borell. A kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagországok külügyminisztereivel folytatott, az afganisztáni helyzetről szóló rendkívüli tanácskozás utáni sajtótájékoztatón azt mondta, végül mégis csak ők nyerték a háborút.

„Párbeszédet kell folytatnunk az új vezetéssel, bárkik is alkotják azt, végül is megnyerték a háborút, mert a nyugati beavatkozás nem volt sikeres” – jelentette ki Borell, hozzátéve, hogy a kapcsolatfelvétel nem jelentené a tálib vezetés hivatalos elismerését.

(Kiemelt kép: Josep Borell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő 2021 június 21-én. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)

 

 

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.