Nincs pánik, de azért az EU betárazott majomhimlő elleni vakcinából

Június végétől pedig szállítják az egyes tagállamokba. 

2022. június 14., 13:16

Szerző:

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa Luxembourgban, az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a kedden aláírni tervezett megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg és június végétől szállítják az EU tagállamaiba. Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között. Az Európai Unióban eddig mintegy 900 majomhimlős esetet regisztráltak – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzéséről, amelyek

alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is. 

Információk szerint egyes EU-tagállamok, köztük Németország és Spanyolország, már rendeltek majomhimlő elleni oltóanyagot. 

Az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei Luxembourgban, egynapos, keddi tanácsülésükön, tekintettel az elmúlt évek egészségügyi fejleményeire, köztük a koronavírus-járvány okozta válságra, egyebek mellett tanulmányozni fogják az Európai Bizottságnak az EU jelenlegi globális egészségügyi stratégiája aktualizálására vonatkozó javaslatát. Emellett vitát folytatnak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló uniós rendelettervezet jelenlegi állásáról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)