Az ENSZ sem hagyta szó nélkül az oroszok hétfői rakétatámadását

Az ukrajnai városokra mért hétfői orosz rakétatámadása megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek, ha kiderül a szándékosság – jelezte az ENSZ kedden.

2022. október 11., 14:40

Szerző:

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától – mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján, miután az oroszok rakétatámadást mértek több ukrán városra hétfőn.

A tisztségviselő aláhúzta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. A legfrissebb ukrán adatok szerint legalább 19-en meghaltak és 105-en megsebesültek a hétfő reggeli támadásokban.

A szóvivő megjegyezte: az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát. Nyolc régióban több tucat lakóépület, valamint legalább tizenkét energetikai létesítmény szenvedett károkat – tette hozzá.

„Ez arra utal, hogy a légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi humanitárius jogot" - hívta fel a figyelmet Shamdasani. A tisztségviselő hozzáfűzte: az, hogy az oroszok a tél közeledtével jelentős károkat okoztak az áramellátásban, további aggodalmakat vet fel a civilek és a legsérülékenyebb csoportok védelmére vonatkozóan.

(Kiemelt kép: Orosz rakétámadásban megsérült épület Kijevben 2022. október 10-én. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.