Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne korlátozzák a nőket

Az afgán nők és lányok emberi és szabadságjogait korlátozó politikák és gyakorlatok gyors visszavonására szólította fel a tálib vezetést kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

2022. május 24., 20:55

Szerző:

A tizenöttagú testület zárt ajtók mögött tartott vita után fogadta el a Norvégia által két hete kidolgozott dokumentumot. A Biztonsági Tanács (BT) mély aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok egyre inkább korlátozzák az afgán nők és lányok emberi jogait és alapvető szabadságjogait.

Május elején a tálibok elrendelték, hogy a nők takarják el az arcukat a nyilvánosság előtt, mintegy visszatérésként az iszlamista szervezet korábbi keményvonalas kormányzásához. Felszólították a televíziókat is: gondoskodjanak arról, hogy a műsorvezetőnők takarják el az arcukat adás közben.

A tálibok korábbi – 1996 és 2001 közötti – uralma idején a nőknek a teljes testet elfedő burkát kellett viselniük, nem dolgozhattak, a lányok nem járhattak iskolába. Tavaly augusztusban azonban, amikor hatalomra kerültek, a tálibok azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám előírásaival összhangban.

Márciusban a tálibok visszavonták azt a bejelentésüket, hogy a főiskolák továbbra is nyitottak a lányok előtt, mondván, hogy addig zárva tartanak, amíg nem dolgoznak ki új, az iszlám jognak megfelelő tervet. A BT megismételte a tálibokhoz intézett felszólítást, hogy további késlekedés nélkül tartsák be az iskoláknak a női diákok előtti megnyitásával kapcsolatos kötelezettségvállalásukat.

(Kiemelt képünk: A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. Fotó: MTI/EPA)

Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése miatt.

Törökországban az új paksi atomerőművi blokkokhoz hasonló orosz technológiával készülő Akkuyu Atomerőmű építését nem érintik az Oroszország elleni szankciók, a Roszatom külföldi partnerei a szerződés szerint teljesítenek - hangsúlyozta Dmitrij Romanyec, az atomerőművet építő projektcég, a Roszatom tulajdonában lévő Akkuyu Nuclear igazgatóhelyettese pénteken magyar újságíróknak az építkezés bejárásán.

Kilenc évtized után, péntekre virradóra beszüntette a pontos időt bemondó telefonos szolgáltatást a francia posta, amely a világ elsőként vezette be a pontos idő szolgáltatást.