Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne korlátozzák a nőket

Az afgán nők és lányok emberi és szabadságjogait korlátozó politikák és gyakorlatok gyors visszavonására szólította fel a tálib vezetést kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

2022. május 24., 20:55

Szerző:

A tizenöttagú testület zárt ajtók mögött tartott vita után fogadta el a Norvégia által két hete kidolgozott dokumentumot. A Biztonsági Tanács (BT) mély aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok egyre inkább korlátozzák az afgán nők és lányok emberi jogait és alapvető szabadságjogait.

Május elején a tálibok elrendelték, hogy a nők takarják el az arcukat a nyilvánosság előtt, mintegy visszatérésként az iszlamista szervezet korábbi keményvonalas kormányzásához. Felszólították a televíziókat is: gondoskodjanak arról, hogy a műsorvezetőnők takarják el az arcukat adás közben.

A tálibok korábbi – 1996 és 2001 közötti – uralma idején a nőknek a teljes testet elfedő burkát kellett viselniük, nem dolgozhattak, a lányok nem járhattak iskolába. Tavaly augusztusban azonban, amikor hatalomra kerültek, a tálibok azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám előírásaival összhangban.

Márciusban a tálibok visszavonták azt a bejelentésüket, hogy a főiskolák továbbra is nyitottak a lányok előtt, mondván, hogy addig zárva tartanak, amíg nem dolgoznak ki új, az iszlám jognak megfelelő tervet. A BT megismételte a tálibokhoz intézett felszólítást, hogy további késlekedés nélkül tartsák be az iskoláknak a női diákok előtti megnyitásával kapcsolatos kötelezettségvállalásukat.

(Kiemelt képünk: A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. Fotó: MTI/EPA)

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.