Az ENSZ felszólította a tálibokat, hogy ne korlátozzák a nőket

Az afgán nők és lányok emberi és szabadságjogait korlátozó politikák és gyakorlatok gyors visszavonására szólította fel a tálib vezetést kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

2022. május 24., 20:55

Szerző:

A tizenöttagú testület zárt ajtók mögött tartott vita után fogadta el a Norvégia által két hete kidolgozott dokumentumot. A Biztonsági Tanács (BT) mély aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok egyre inkább korlátozzák az afgán nők és lányok emberi jogait és alapvető szabadságjogait.

Május elején a tálibok elrendelték, hogy a nők takarják el az arcukat a nyilvánosság előtt, mintegy visszatérésként az iszlamista szervezet korábbi keményvonalas kormányzásához. Felszólították a televíziókat is: gondoskodjanak arról, hogy a műsorvezetőnők takarják el az arcukat adás közben.

A tálibok korábbi – 1996 és 2001 közötti – uralma idején a nőknek a teljes testet elfedő burkát kellett viselniük, nem dolgozhattak, a lányok nem járhattak iskolába. Tavaly augusztusban azonban, amikor hatalomra kerültek, a tálibok azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám előírásaival összhangban.

Márciusban a tálibok visszavonták azt a bejelentésüket, hogy a főiskolák továbbra is nyitottak a lányok előtt, mondván, hogy addig zárva tartanak, amíg nem dolgoznak ki új, az iszlám jognak megfelelő tervet. A BT megismételte a tálibokhoz intézett felszólítást, hogy további késlekedés nélkül tartsák be az iskoláknak a női diákok előtti megnyitásával kapcsolatos kötelezettségvállalásukat.

(Kiemelt képünk: A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. Fotó: MTI/EPA)

18:34

A világszervezet több szakosított szervezete, köztük a Világélelmezési Program (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Nemzetközi Gyermekalap (UNICEF) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) által összeállított dokumentum szerint a világ lakosságának csaknem 10 százaléka, vagyis mintegy 828 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez tavaly, ami 46 millióval több a tavalyelőttinél és 150 millióval több a 2019-esnél. Az azt megelőző években, 2015 és 2019 között az éhezők száma nagyrészt változatlan szinten volt.