Az emberi és a női jogok helyzetének romlása miatt aggódik az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Az emberi és a női jogok helyzetének romlása miatt aggódott első sajtótájékoztatóján Volker Türk, az ENSZ új emberi jogi főbiztosa szerdán.

2022. november 2., 16:58

Szerző:

Türk hangsúlyozta, a jogok csatatérré váltak, ami megbéníthatja a haladást, és akadályozhatja, hogy az emberek kifejezzék aggályaikat. A főbiztos rámutatott: több országban autokrata tendenciák figyelhetők meg, és az iráni tüntetéseket hozta fel példaként.

A világnak egységre van szüksége

Türk kifejezetten aggasztónak nevezte az elnyomást, valamint az egyet nem értő hangok elhallgattatását. Kiemelte: egyre erősödik a nőgyűlölet, holott az lenne a jó, ha a 21. században már nem kellene ezzel foglalkozni. A főbiztos szerint a világnak egységre és multilateralizmusra van szüksége a kihívások kezeléséhez, ehelyett egymással nem kommunikáló csoportokra töredezik szét. „Az emberi jogok szerencsétlen módon bekerültek ezeknek a dinamikáknak az örvényébe, és csatatérré váltak. Az emberiség nem engedheti meg ezt magának” – hangoztatta.

Türk egy olyan időszakban vette át a főbiztosság vezetését Michel Bachelet-től, amikor Európában az ukrajnai háború okoz aggodalmakat, Iránt pedig tömegmegmozdulások rázzák meg. Az iszlám köztársaságban az erkölcsrendészeti őrizetben életét vesztő Mahsza Amini halálát követően kezdődtek tüntetések. Az iráni vezetők az Egyesült Államokat és a Nyugatot okolták a válságért. Ali Hamenei legfelsőbb vezető szerdán szégyentelennek nevezte azokat az amerikai tisztségviselőket, akik támogatják a tiltakozásokat. Megjegyezte: nagyon tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az Egyesült Államok sebezhetetlen. A jelenlegi események megmutatták, hogy nagyon is az – tette hozzá.

(Kiemelt képünk: Az ENSZ emberi jogi főbiztosává választott Volker Türk. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

11:55

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.