Az Egyesült Államok szerint Nikola Gruevszkinek inkább vissza kellene mennie Macedóniába, hogy törvény elé álljon

2018. november 15., 12:07

Szerző:

A Politico kérdezte meg az amerikai külügyminisztériumot, hogy az Egyesült Államok mit gondol a Gruevszki-ügyról, amire a State Department egyik szóvivője – a portál nem említi a nevét – arra hívta fel a figyelmet, hogy  a macedón exkormányfőt

egy „kimerítő, átlátható” jogi eljárásban ítélték el két év börtönre, az ítéletet pedig több fellebbviteli bíróság is fenntartotta. 

Nikola Gruevszki ellen – fűzte hozzá a külügyi szóvivő – még négy eljárás folyamatban van, az Egyesült Államok pedig úgy véli, hogy a macedón exkormányfőt Macedónia igazságszolgáltatásnak kellene felelősségre vonnia. 

Ez feketén-fehéren azt jelenti, hogy a Trump-adminisztráció nem szeretné, ha Magyarország menedékjogot adna Nikola Gruevszkinek. 

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerda este úgy nyilatkozott, Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány - amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható - e pillanatban üldöz és fenyeget.

A macedón exkormányfőt, a 2016-ig kormányon lévő a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) politikusát fél éve, 2018 májusában vesztegetés miatt ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, miután kiderült, hogy 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. A belügyminsztert egy külön tárgyalássorozat végén hat év börtönt kapott. Egy másik, Titanic művésznéven ismert ügyben Nikola Gruevszki amiatt vádolják, hogy a 2014-es választásokat felvezető kampányban a pártja húszezer embert hallgatott le illegálisan. 

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.