Nem lehet a végtelenségig húzni az EB-döntést az uniós forrásokról

Navracsics Tibor szerint az sem baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz, eközben a Bizottság még várja a válaszokat a pótlólagosan feltett kérdéseire.

2023. november 29., 11:54

Szerző:

Az Európai Bizottság nem halogathatja a végtelenségig a döntést arról, mikor és mennyit oldanak fel a zárolt felzárkóztatási támogatásokból – nyilatkozta a Népszavának Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős alelnöke. Mint mondta, az EB döntése attól függ, sikerült-e az elvárásoknak megfelelően teljesíteni az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő reformot, nincs összefüggés eközött és az Ukrajnának szánt uniós támogatás vétójának fenyegetése között. A testület értékekért felelős alelnöke értésre adta, hogy a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Október elején Navracsics Tibor külföldi arról tájékoztatta a magyar sajtót, a hivatalos döntésre még várni kell, de a kormány optimista, hogy év végéig megérkezhet a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt források egy része Magyarországra. 

„Akkor sincs baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz, és nem áll fenn a forrásvesztés veszélye, mert a kohéziós pénzeknél nagyon távoli a határidő, a helyreállítási alapnál is még hét ország van, amely nem kapott a forrásból” – mondta tegnap a területfejlesztési miniszter az Inforádiónak.

Az uniós források felszabadítását sok esetben emlegetik egy lapon az Ukrajnának szánt pénzügyi csomaggal, ugyanis egyelőre úgy tűnik, a magyar kormány blokkolná azt. Ráadásul még a nemzeti konzultációba is bekerült a kérdés, mégpedig az alábbi formában: “úgy kérnek Magyarországtól további hozzájárulást, hogy hazánk jó ideje nem kapja meg a neki szerződés szerint járó uniós pénzeket”.

A tényleges összefüggést azonban korábban Navracsics Tibor is cáfolta, és Jourová szerint sincs hatással a magyar vétófenyegetés a pénzek folyósítására. Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseiről pedig azt mondta,

a kijevi kormány láthatóan nagyon igyekszik megfelelni a feltételeknek, de hogy ezzel a magyar miniszterelnök is elégedett lesz-e, azt nem tudja, hiszen „képtelen előre látni, Orbán Viktor minek örül”.

(Kiemelt kép: Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy sajtótájékoztatón beszél Brüsszelben, Belgiumban 2023. szeptember 26-án. Dursun Aydemir / Anadolu Ügynökség /AFP)