Nem lehet a végtelenségig húzni az EB-döntést az uniós forrásokról

Navracsics Tibor szerint az sem baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz, eközben a Bizottság még várja a válaszokat a pótlólagosan feltett kérdéseire.

2023. november 29., 11:54

Szerző:

Az Európai Bizottság nem halogathatja a végtelenségig a döntést arról, mikor és mennyit oldanak fel a zárolt felzárkóztatási támogatásokból – nyilatkozta a Népszavának Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős alelnöke. Mint mondta, az EB döntése attól függ, sikerült-e az elvárásoknak megfelelően teljesíteni az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő reformot, nincs összefüggés eközött és az Ukrajnának szánt uniós támogatás vétójának fenyegetése között. A testület értékekért felelős alelnöke értésre adta, hogy a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Október elején Navracsics Tibor külföldi arról tájékoztatta a magyar sajtót, a hivatalos döntésre még várni kell, de a kormány optimista, hogy év végéig megérkezhet a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt források egy része Magyarországra. 

„Akkor sincs baj, ha csak a júniusi EP-választás után jön meg az uniós pénz, és nem áll fenn a forrásvesztés veszélye, mert a kohéziós pénzeknél nagyon távoli a határidő, a helyreállítási alapnál is még hét ország van, amely nem kapott a forrásból” – mondta tegnap a területfejlesztési miniszter az Inforádiónak.

Az uniós források felszabadítását sok esetben emlegetik egy lapon az Ukrajnának szánt pénzügyi csomaggal, ugyanis egyelőre úgy tűnik, a magyar kormány blokkolná azt. Ráadásul még a nemzeti konzultációba is bekerült a kérdés, mégpedig az alábbi formában: “úgy kérnek Magyarországtól további hozzájárulást, hogy hazánk jó ideje nem kapja meg a neki szerződés szerint járó uniós pénzeket”.

A tényleges összefüggést azonban korábban Navracsics Tibor is cáfolta, és Jourová szerint sincs hatással a magyar vétófenyegetés a pénzek folyósítására. Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseiről pedig azt mondta,

a kijevi kormány láthatóan nagyon igyekszik megfelelni a feltételeknek, de hogy ezzel a magyar miniszterelnök is elégedett lesz-e, azt nem tudja, hiszen „képtelen előre látni, Orbán Viktor minek örül”.

(Kiemelt kép: Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy sajtótájékoztatón beszél Brüsszelben, Belgiumban 2023. szeptember 26-án. Dursun Aydemir / Anadolu Ügynökség /AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.