Alku tárgya lehet az uniós pénzek folyósítása Magyarországnak

Hétfőn érkezik Budapestre Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy a Brüsszel és Magyarország közötti vita közepette megpróbáljon egyezségre jutni.

 

2023. november 24., 13:25

Szerző:

Orbán Viktor korábban nyílt levelet írt az Európa Tanács elnökének, amelyben azt sürgette, hogy hívjanak össze egy Ukrajnáról szóló stratégiai megbeszélést. Hozzátette, hogy amennyiben erre nem kerül sor, Magyarország megvétózza az Ukrajnának szánt támogatások folyósítását és EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését.

A Politico prognózisa szerint

Charles Michel célja a látogatással az, hogy olyan alkut kössön Orbánnal, amely megakadályozza, hogy a december közepén esedékes uniós csúcstalálkozó zátonyra fusson.

A lap szerint a diplomaták úgy vélik, hogy a Kijevnek nyújtott amerikai támogatással kapcsolatosan felmerülő kételyek, továbbá a harctéren elért előrelépés hiánya miatt Orbán „felbátorodott” és a magyar miniszterelnök drasztikus lépéseket is megtehet a kérdésben. A kormányfő ellenállásai miatt az EU-nak feltehetően jövő év elejére kell halasztania a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával – írja a Politico összefoglalója nyomán az economx.hu.

Mindeközben az EU végrehajtó testülete csütörtökön 900 millió euró folyósítását javasolta Magyarországnak az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentését célzó program (REPowerEU) részeként.

Az Európai Bizottság szerint azonban ez a pénzalap nem függ a jogállamisági követelményektől, és azonnali energiatámogatásra szolgál.

(Kiemelt kép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 2023. június 30-án. Fotó: Union Europeenne / Hans Lucas via AFP)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.