Az amerikai külügyminisztérium szerint nincs szó olyan budapesti útról, amelyről bejelentést tehetnének

2019. január 30., 07:41

Szerző:

Hétfőn először a Külgazdasági és Külügyminisztérium, aztán maga Orbán Viktor is megerősítette az információt, hogy februárban Magyarországra jön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, akinek a budapesti útja előkészítés alatt áll. A Klubrádió erről megkérdezte a State Departmentet is, amelynek a nevében Heather Neuert szóvivő úgy válaszolt, nincs szó olyan budapesti útról, amelyről bejelentést tehetnének. 

Supreme Court Moran
Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Korábbi információk szerint Mike Pompeo kétoldalú amerikai-magyar védelmi szerződés újratárgyalása miatt jött volna Budapestre találkozni Orbán Viktorral, és azért, mert az Egyesült Államoknak nem tetszik, hogy NATO-tagországként Magyarország Oroszország és Kína felé közeledik. Orbán Viktor tegnap álhírnek nevezte hogy ausztriához hasonló semlegességre törekszik. 

A távolságtartó amerikai külügyminisztériumi közlemény ékesszólóan árulkodik arról, hogy nincs minden rendben az amerikai-magyar viszonyban, amelyet a katonai együttműködésen túl feszélyez a CEU száműzése is. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.