Az amerikai fiatalok hamarabb halnak

Az amerikai fiatalok várható életkora a negyven évet sem éri el a felmérések szerint.

2023. május 17., 18:20

Szerző:

Hiába gazdagodnak töretlenül, az amerikaiak születéskor várható élettartama történelmi léptékkel mérve is példátlan csökkenésnek indult az utóbbi években, és messze elmarad a gazdag világ átlagától – írja a Telex.

Ma egy „átlag” amerikai 76 év életre számíthat, amely alacsonyabb az EU 80 éves átlagánál, és alig haladja meg a magyar 74,3 évet. Idén még a maga 77 évével Kína is megelőzte Amerikát, dacára annak, hogy a kínai átlagjövedelem az amerikai tizede. Még rosszabb a helyzet, ha a születéskor várható egészséges életévek számát nézzük, ahol az amerikai adat (65 év) megegyezik a magyar, bolgár, szerb szinttel.

A meredek csökkenés, illetve a fejlett világ többi részétől való eltérés egyik legfőbb magyarázata, hogy az Egyesült Államokban sokkal magasabb a fiatalon elhalálozó emberek aránya, mint máshol:

a ma ötéves amerikaiak négy százaléka nem fogja megérni a 40 éves kort,

miközben ez az arány a fejlett országokban jellemzően egy százalék körül mozog.

A fiatalok többlethalálozásának jelentős része nem közvetlenül az egészségügyi rendszer hiányosságaihoz köthető, hanem egyéb társadalmi és életmódbeli problémákhoz. Az egy és 44 év közöttiek körében az amerikai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ (CDC) adatai szerint a vezető halálozási ok a „nem szándékos sérülések”, e kategóriába a drogtúladagolás, az autóbaleset és egyéb balesetek tartoznak. Ebben a korosztályban 2020-ban az összes halálozás több mint negyedét tette ki a „mérgezés”, amely kategóriába a drogtúladagolás is tartozik. 

A túladagolások magas száma szakértők szerint a legális fájdalomcsillapítók túlhasználatával kezdődött, ebben a gyógyszeripar is jelentős szerepet játszott. Az 1990-es években az Oxycontin nevű fájdalomcsillapító megjelenése és annak agresszív marketingje függőséghez és a túladagolások növekvő számához vezetett. Egyes becslések szerint az Oxycontinnal kezdődő opioidfüggőség nagyságrendileg félmillió ember halálát okozta az ezredforduló óta.

Az utóbbi évtized kiugró halálozási adatait ugyanakkor már nem az Oxycontin, hanem a mexikói drogkartellek által terített olcsó heroin, valamint különösen a fentanil nevű szintetikus opioid elterjedésével szokás magyarázni, amely ötvenszer erősebb a heroinnál, és halálos dózisa alig pár mikrogramm. A fentanilt heroin, metamfetamin és más drogok felütésére is használják, ami a gyakorlottabb függők körében is növelte a túladagolások számát.

Az amerikai politikában opioidválságnak nevezett jelenség a Covid-járvány alatt is súlyosbodott: a járvány alatt nehezebb volt egészségügyi ellátáshoz jutni, és a járvánnyal együtt járó bezártság és egyes mentális problémák is növelték a droghasználatot. Emiatt az opioidválság egyes számítások szerint nagyobb szerepet játszott a várható élettartam csökkenésében, mint a koronavírus.

Az erőszakhoz és a közlekedéshez köthető halálokok a teljes népességben is markánsan magasabbak Amerikában, mint más fejlett országokban: az Egyesült Államokban százezer emberre 13 közúti haláleset jut, ami a magyar vagy kanadai érték duplája, a japán, német vagy holland érték háromszorosa. Hasonló a helyzet az emberölés terén, amely Amerikában évente százezer főre vetítve 6,5 halálesetet okoz, míg Európában jellemzően 0,5 és 1,5 között mozog a mutató.

A területi egyenlőtlenségeket jelentős részben magyarázzák az etnikai egyenlőtlenségek. Az amerikai és alaszkai őslakosok születéskor várható élettartama 65, a feketéké 71 év, azaz messze átlag alatti. 

Szakértőknek az egészségügy reformjától kezdve az oktatáson, a tömegközlekedésen és a fegyverkorlátozáson át kismillió javaslatuk van arra, hogy a fenti társadalmi jelenségek egészségi hatását hogyan lehetne kiküszöbölni, de politológusok szerint kétséges, hogy ezeket a jelenlegi politikai légkörben az ország egészében végig lehetne vinni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az opioidhasználat miatt elhunyt személyek sírkövei egy temetőt alkotnak az amerikai Capitolium előtt. A Trail of Truth művészeti installáció célja, hogy felhívja a figyelmet az Egyesült Államokban továbbra is fennálló opioidválságra. Minden egyes sírkő egy-egy szerettét jelképezi, akit az opioidhasználat miatt veszítettek el. Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül.)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.