Az albán miniszterelnök már a Koszovóval való egyesülésről beszél

Nagyon érzékeny témát dobott be egy sajtótájékoztatón az albán miniszterelnök. 

2021. november 29., 20:00

Szerző:

Ha népszavazást tartanának Albánia és Koszovó egyesüléséről, igennel szavaznék – jelentette ki Edi Rama, Albánia miniszterelnöke a két ország múlt pénteki közös kormányülésén, hozzátéve, hogy szerinte a jövőben biztos sor fog kerülni a népszavazásra.

A 444 beszámolója szerint az elbasani kormányülésen a két ország vezetői abban máris megállapodtak, hogy eltörlik a határokat a két ország között: megszűnik a határellenőrzés, az áruforgalomban is enyhítenek az ellenőrzéseken, a két ország állampolgárai pedig akár ötéves letelepedési és munkavállalási engedélyt is kaphatnak a másikban. Az egyezség szerint a jövőben kölcsönösen elismerik majd egymás egyetemi diplomáit, illetve az egészségbiztosítási kártya is érvényes lesz mindkét országban.

Koszovó és Albánia egyesülése elég érzékeny kérdés a Balkánon. Már csak azért is mert a mindkét országgal szomszédos Észak-Macedóniában is jelentős albán kisebbség él, amiben feltámadhat a vágy a csatlakozásra a Koszovó és Albánia egyesülésével létrejövő Nagy-Albániához. Emellett ott vannak a szerbek is, akik Koszovót a szerbek ősi földjének tartja.

(Kiemelt kép: Olsi Shehu / Anadolu Agency via AFP)