Merénylet a Downing Street-en

Autó ütközött csütörtökön a londoni miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Street kerítésének.

2023. május 25., 19:24

Szerző:

 A Scotland Yard tájékoztatása szerint egy embert szándékos károkozás gyanújával a helyszínen őrizetbe vettek. 

A rendőrség a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt teljes hosszában, a Trafalgar tértől a Westminster hídig lezárta.

A kora este nyilvánosságra került első felvételeken az látszik, hogy a rendőrök egy középkorú, fehér pólót viselő férfit vezetnek el megbilincselve a helyszínről. 

A BBC brit közszolgálati médiatársaság nem sokkal az incidens után közzétette az egyik térfigyelő kamera felvételét az esetről. A filmen látható, amint egy ezüstszínű ötajtós személyautó a Downing Streettel szemközti utca, a Richmond Terrace felől keresztben átszeli a négysávos Whitehallt, a Downing Streetet elzáró vaskerítés előtt lelassít, majd megáll.

A rendőrség által kezdett biztonsági művelet hozzávetőleg fél órával az incidens után gyakorlatilag befejeződött. A Whitehall a járműforgalom elől egyelőre zárva maradt, de a gyalogosok már közlekedhetnek az utcában. 

A BBC értesülése szerint Rishi Sunak miniszterelnök az incidens idején a Downing Street 10. alatt lévő hivatalában tartózkodott, de nem sokkal később távozott. 

A Downing Street 1732 óta a kormányfői hivatal utcája, emellett a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciájának is otthont nyújt, a két rezidenciával szemben – a Whitehall felől tekintve az utca baloldalán – a brit külügyminisztérium hatalmas épületének hátsó frontja emelkedik. 

A Downing Street bejáratát három méter magas, robbanásoknak is ellenálló öntöttvas biztonsági kerítés zárja el, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. 

A kaput belülről külön fegyveres egység is őrzi. 

A Downing Streeten évtizedekkel ezelőtt még szabadon lehetett sétálni, de 1988-ban, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyre sűrűbb merényletei miatt az utcát vaskerítéssel zárták el. 

A miniszterelnöki hivatal elleni legsúlyosabb merényletet is az IRA követte el 1991. február 7-én: a szervezet aknavetőből három töltetet lőtt ki a Downing Street felé, és az egyik fel is robbant a kormányfői rezidencia kertjében, miközben John Major akkori konzervatív párti miniszterelnök éppen kabinetülést tartott. 

A merényletben senki nem sérült meg.

(Kiemelt képünk: LONDON, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG - MÁJUS 25.: A rendőrség intézkedik, miközben egy személyt letartóztattak Londonban, miután egy autó a Downing Street kapujának ütközött, ahol a miniszterelnöki hivatal, a 10-es szám található, az Egyesült Királyságban 2023. május 25-én. "Sérültekről nem érkezett jelentés" - közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a nyomozás folyamatban van. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.