Ausztriában megvan a koalíciós megállapodás, a Zöldek váltja a szélsőjobboldalt Sebastian Kurz oldalán

2019. december 29., 18:48

Szerző:

Sikerült megállapodnia a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppártnak (ÖVP) a zöldekkel az Ausztriát vezető új kormányról szombat éjjel. Vasárnap a volt Osztrák kancellár é a Zöldek vezetője, Werner Kogler is úgy nyilatkozott, hogy a jövő hét közepére véglegesítik a megállapodás részleteit, ami után már csak a Zöldek január 4-i kongresszusi jóváhagyása kell, hogy hivatalba léphessen az új Kurz-kormány.

Osztrák választások
Fotó: Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

 

Ausztriát három hónapja, a szeptemberi előre hozott választás óta korlátozott jogkörökkel rendelkező átmeneti kabinet vezeti, amelynek élén Brigitte Bierlein ideiglenes kancellár áll. A megméretés azután írták ki, hogy kiderült, az ÖVP-vel koalícióban kormányzó szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache volt alkancellár még a 2017-es parlamenti választás előtt Ibizán állami megbízásokat ígért egy magát egy oroz milliárdos unokahúgának kiadó nő cégeinek, ha megveszi és az FPŐ oldalára állítja a Kronen Zeitung című tekintélyes bulvárlapot. A botrány az egész első Kurz-kormányt magával sodorta, a Zöldek most az FPO-t válthatják a kisebbik koalíciós partner szerepében.  A szeptemberi parlamenti választást az ÖVP a szavazatok 37,5 százalékával nyerte meg.

Ami a koalíciós tárgyalásokat illeti, sok információ nem szivárgott ki róluk, az ÖVP és a Zöldek között jelentős nézetkülönbségek feszülnek. Sebastian Kurz pártja három nagy ígéretet tett,  deficit nélküli költségvetést, adócsökkentést és a migráció elleni küzdelem következetes folytatását akarja, a Zöldek több befektetést akarnak a környezetvédelembe – mindent megadóztatnának, ami az éghajlatra káros –, olcsóbbá tennék a tömegközlekedést és nagy hangsúlyt helyeznek az átláthatóságra. Állítólag szerepel egy fejezet a koalíciós megállapodásban az osztrák vasúti hálózat bővítéséről is.

 

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.