Ausztria pénzt ígér Bulgáriának

Karl Nehammer osztrák kancellár szorgalmazni fogja a három hét múlva esedékes uniós migrációs csúcson Bulgária támogatását kétmilliárd euróval (790 milliárd forint) a bolgár-török határ biztosítására – közölte hétfőn a BTA bolgár hírügynökség.

2023. január 23., 19:08

Szerző:

Nehammer a nap folyamán a repülőgépről megtekintette a bolgár-török szárazföldi határt. Az osztrák kancellárt Rumen Radev bolgár elnök is elkísérte. Ausztria tavaly decemberben az említett határszakaszon át zajló illegális bevándorlásra hivatkozva akadályozta meg vétójával Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Szófia mindazonáltal abban reménykedik, hogy 2023 októberében mégis tagja lehet a belső határellenőrzések nélküli térségnek. 

Nehammer és Radev a délkelet-bulgáriai Elhovo határvárosban, a határrendészet regionális koordinációs központjában egyeztettek. A bolgár elnök hangsúlyozta, hogy országának pénzügyi segítségre van szüksége, hogy javíthassa az Európai Unió külső határának számító bolgár-török határ védelmét. Mint mondta, Bulgária egy hatalmas, jól szervezet migránscsempész-hálózattal kénytelen szembenézni. Hozzátette, hogy a Törökország felőli migrációs nyomás megnövekedett, az embercsempészek pedig egyre agresszívabb eszközökhöz nyúlnak. Radev szerint tavaly szándékosan előidézett közlekedési balesetekben és a török határon történt incidensekben négy bolgár rendőr vesztette életét. 

Bulgária 2017 óta uniós forrásokból finanszírozott, 234 kilométer hosszú – megfigyelőkamerákkal felszerelt – kerítéssel védi Törökországgal közös határát. A határvédelmi feladatokban támogatást nyújt a bolgár hadsereg és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex. 

Ilijana Jotova bolgár alelnök hétfőn a helyi közszolgálati rádiónak adott interjújában közölte, hogy a határsértők esetében aligha lehet menekültekről beszélni a genfi egyezmények értelmében. A tavalyi év első kilenc hónapjában mintegy 12 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a bolgár hatóságok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Bolgár nemzeti színekre festett épület mellett halad el egy szavazóhelyiségbe tartó férfi Szófiában a bolgár parlamenti választások napján, 2021. április 4-én. MTI/AP/Visar Kryeziu)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.