Már a legfelsőbb amerikai politikai körökben ítélik el, hogy a józsefvárosi fideszes önkormányzat be akarja záratni az Aurórát

2019. augusztus 19., 20:18

Szerző:

Hétfőn az amerikai Helsinki Bizottság – a független amerikai tanácsadó kormányzati szervezet, a Commission on Security and Cooperation in Europe (CSCE) – honlapján jelent meg az a három közlemény, amelyben tekintélyes kongresszusi politikusok ítélik el a Sára Botond vezette józsefvárosi önkormányzat kísérleteit az Auróra közösségi ház bezárására. 

Steny Hoyer képviselőházi demokrata frakcióvezető emlékeztetett.hogy egy amerikai kongresszusi küldöttség tagjaként a nyár elején Budapesten járt, az Auróra elleni hatósági fellépés pedig ékesszólóan árulkodik arról mennyire szűkül a civil szféra mozgástere Magyarországon. „Átlátszó ürüggyel sajátítják ki a jogot egy párt érdekeinek a szolgálatáért” – állítja a politikus. Hasonlóan nyilatkozott Ben Cardin marylandi demokrata szenátor és a wisconsini demokrata képviselő. Gwen Moore s. Előbbi azt mondta, az Auróra egy pezsgő civil közösség központja, a független magyarországi szervezetek szimbóluma, amelyet védeni, és nem támadni kellene.  

Fotó: Bojkovszky Péter

Augusztus 9-én írtuk meg, hogy a józsefvárosi önkormányzat szintet lépett az Auróra elleni támadásban a munkatársai megjelentek az egyik pultnál ellenőrizni, folytat-e a hely valamiféle kereskedelmi tevékenység az üzletben. Amikor kiderült, hogy igen, Józsefvárosi Hatósági Ügyosztály két embere azzal állt elő, hogy június végén az önkormányzat visszavonta az engedélyt, és megtiltott mindenféle kereskedelmi tevékenységet az Aurórában. Ha nem hagynak fel vele – fűzték hozzá –, a NAV végrehajtóit küldik rájuk. Ennek a kijelentésnek a szépséghibája csak az – állítja a közösségi ház – hogy az önkormányzat ahhoz sem vette a fáradságot, hogy értesítse az Aurórát a kereskedelmi tevékenység tilalmáról. Az sem derült ki, hogy a döntést mivel indokolják. Bár a szórakozóhely munkatársai bementek az önkormányzathoz magyarázatot kérni, egy ügyintéző azt mondta nekik, hogy várjanak még egy kicsit, aztán viszont leszólt a biztonságiaknak, hogy egészen addig tartsák fel az aurórásokat, amíg záróra nem lesz. Ez így is történt. Mivel az Auróra teljesen jogszerűen működik a helyén, és minden ezt igazoló dokumentum az önkormányzat rendelkezésére van bocsátva, a közösségi ház vezetése újra bírósághoz fordult a hatóságok szabálytalan eljárása miatt.