Atombomba – Így reagált Oroszország a Pentagontól kiszivárgott tervekre

Oroszország szerint az atombomba telepítése Európába nyílt fenyegetés. Az Egyesült Királyság sem megcáfolni, sem megerősíteni nem kívánja a The Telegraph értesüléseit. 

2024. február 6., 10:21

Szerző:

Oroszország nem hagyja annyiban, ha beigazolódnak az Egyesült Államok gyártotta atombomba európai telepítéséről szóló hírek – írja a Newsweek. „Közelről figyeljük az eseményeket, és természetesen, ha úgy alakul, Oroszországnak ennek megfelelően kell reagálnia” – fogalmazott Gennadij Gyatlov, Oroszország ENSZ-képviseletének tagja. A figyelmeztetést Moszkva állandó ENSZ-képviselője adta ki a Russia-24 állami tévécsatornán – jelentette hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség. Gennadij Gyatlov szerint Amerika nem csupán Nagy-Britanniába, de Lengyelországba és a balti államokba is telepíthet nukleáris fegyvereket – írja a Portfolio.  

A Telegraph pár napja szellőztette meg, miszerint az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket készül Nagy-Britanniába telepíteni, egy, Londontól 100 kilométerre északra található légibázisra Az USA egyébként 2008-ban kivonta nukleáris csapásmérő képességét az országból – írja a Blikk

Oroszország szerint amerikai atombomba telepítése Európába nyílt fenyegetés

„Talán egy amerikai nukleáris fegyverekkel rendelkező légibázis újraaktiválásáról beszélünk Nagy-Britanniában” – mondta Gatilov.

„Szó van arról is, hogy atomfegyvereket küldhetnek a balti államokba, Lengyelországba. Mindez feszült helyzetet teremt. Figyeljük, hogyan haladnak a fejlemények ez irányban. Persze ha ez így lesz, akkor Oroszország kénytelen lesz erre megfelelően reagálni”

– üzente az Egyesült Államoknak Gatilov. 

A nukleáris rakétákat korábban az Egyesült Államok a RAF Lakenheathben helyezte el, amelyet az Egyesült Államok légiereje üzemeltet, de 2008-ban eltávolították őket, mivel az orosz fenyegetés csökkent.

A hirosimai atombomba erejének mintegy háromszorosát akarja az USA Európába telepíteni 

Gatilov kijelentései napokkal azután hangzottak el, hogy a The Telegraph a Pentagon dokumentumaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok atomfegyvereket – a hirosimai bomba erejének mintegy háromszorosát – tervez elhelyezni a Királyi Légierő Londontól 100 kilométerre (62 mérföldre) északra található állomásán – írja a newsweek. 

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt közölte az atomfegyverek telepítésével kapcsolatban, hogy

„az Egyesült Királyság és a NATO régóta fennálló politikája, hogy nem fogják sem megerősíteni, sem megcáfolni nukleáris fegyverek jelenlétét egy adott helyen”.

A NATO szerint a tagállamoknak háborúra kell felkészülniük 

A hír, hogy ilyen fegyvereket telepíthetnek az Egyesült Királyságba, azután érkezett, hogy a NATO illetékesei figyelmeztették a tagállamokat, hogy a szövetségnek végül háborúba kell lépnie Oroszország ellen. Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke januárban arra figyelmeztetett, hogy a szövetség 20 éven belül háborúba állhat Oroszországgal, ezért sok civilt kell mozgósítani a harchoz.

(Kiemelt képünkön: a Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott fényképen Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Kristina Kormilitsyna / POOL / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).