Angliában bevezethetik a szülői pofon tilalmát

Egyértelműen be kellene tiltani a szülői pofonokat – nyilatkozta az angol gyermekügyi biztos. Atkinson szerint a jelenlegi törvény még a háziállatokat is jobban védi az erőszaktól, mint a gyerekeket.

2013. december 28., 16:10

Maggie Atkinson szerint a mostani szabályozásban komoly joghézag van, ami gyakorlatilag megengedi a gyerekek fizikai bántalmazását. A biztos az Independentnek adott nyilatkozatában ehelyett a verés teljes és egyértelmű tiltását javasolja, ami jogi felelősségre vonással fenyegetné a fizikai eszközöket használó szülőket.

Az érvényes brit jogszabályok nem tiltják tételesen a nevelő szándékú pofonokat, csak a látható sérüléseket: zúzódást, horzsolást, karmolást, duzzanatokat, vágást maga után hagyó bántalmazás számít illegálisnak. „A törvény nem engedi meg, hogy megüssünk egy másik felnőttet, vagy fizikailag bántalmazzunk egy állatot. Elég ellentmondásos, hogy eközben viszont bántalmazhatjuk a saját gyerekünket” – mondta. „Ez egy erkölcsi kérdés, a fizikai fenyítés valójában fizikai erőszakot jelent” – idézi szavait az Index.

Atkinson hivatala ezzel együtt sem fog egyelőre a teljes tiltásért kampányolni, amit egyéb fontos teendőikkel indokolt. Egy kormányzati szóvvő szintén úgy nyilatkozott, hogy – bár megbocsájthatatlannak tatják a gyerekek elleni erőszakot – „nem akarják kriminalizálni a szülőket egy kisebb pofon miatt” – írta a BBC.

Chris Grayling konzervatív igazságügyminiszter korábban megvédte a szülők pofonhoz való jogát: a Mail on Sundaynek azt mondta, apaként ő is kiosztott néhány pofont a gyerekeinek. „Én nem vagyok a pofonok ellen, bár csak ritkán szabad élni vele. Időnként megvan a maga üzenete, de nem vágyom vissza azokba az időkbe, amikor a gyerekeket keményen verték az iskolákban” – mondta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.