Amerikai tengeralattjáró hatolt be az orosz felségvizekre, állítja Moszkva

A Kuril-szigeteknél történt az eset. 

2022. február 12., 17:58

Szerző:

Behatolt egy amerikai atomtengeralattjáró Oroszország területi vizeire a Távol-Keleten, a Kuril-szigetek térségében – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai tájékoztatás szerint az amerikai haditengerészet Virginia osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárója magyar idő szerint szombat délelőtt sértette meg Oroszország területi vizeit. A csendes-óceáni orosz flotta Saposnyikov marsall nevű hajója felszólította az amerikai harci járművet, hogy emelkedjen a felszínre, amely azonban ezt megtagadta. Ezt követően az orosz romboló távozásra kényszerítette az amerikai tengeralattjárót, amely teljes sebességgel elhagyta az orosz területi vizeket.

 (Kiemelt képünk: Kiemelt képünk: Az amerikai haditengerészet tengerészei a Pearl Harborban állomásozó USS Chicago (SSN 721) gyors támadó tengeralattjáró fedélzetén UGM-84 hajó elleni Harpoon rakétákat töltenek be az amerikai haditengerészet globálisan integrált LSE2021 nagyszabású gyakorlatának előkészületei során 2021. augusztus 8-án.
EyePress News / EyePress via AFP)

19:05

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

18:45

Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) – jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.