Amerikában is megjelent az omikron-variáns

Egy esetnél mutatták ki. 

2021. december 1., 21:25

Szerző:

Az Egyesült Államokba is elért az új omikron koronavírus-variáns. Az első esetet Kaliforniában azonosították – közölte a Reuters.

Az illető a dél-afrikai útjáról november 22-én tért vissza az Egyesült Államokba, és hét nappal később pozitív lett a tesztje. Tünetei enyhék. 

Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok egyik vezető fertőző betegségekkel foglalkozó tisztviselője szerint a beteg teljes körűen be volt oltva, de nem kapott emlékeztető oltást.

„Az illető karanténba vonult, minden közeli érintkezővel felvettük a kapcsolatot, és eddig mindenkinek negatív volt a tesztje”

– mondta Fauci, aki Joe Biden elnök tanácsadójaként is szolgál. 

Az amerikai egészségügyi tisztviselők napok óta azt mondják, hogy az új – először Dél-Afrikában észlelt és november 25-én bejelentett – változat valószínűleg már az Egyesült Államokban van, mivel több tucat más országban is észlelték az érkezését. Az Egészségügyi Világszervezet által aggodalomra okot adó változatnak nevezett Omikront jelenleg is vizsgálják, hogy kiderüljön, fertőzőbb, vagy súlyosabb betegséget okoz-e, mint más változatok.

A variánst több országban is kimutatták, köztük Spanyolországban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Portugáliában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)