Amerika a nőket is sorkatonai szolgálatra kötelezné, akár Svédország és Norvégia

Eljöhet az az idő az Egyesült Államokban, hogy a nőkre is vonatkozik majd a sorkatonai szolgálat.

2024. június 20., 14:11

Szerző:

Már a Kongresszusban is felmerült a nők besorozásának lehetősége – számolt be róla a Portfolio a New York Times információira hivatkozva.

Az Egyesült Államokban az elmúlt fél évszázadban nem volt szükség sorozásra, nem is örvendene túl nagy népszerűségnek az ötlet, ám a Kongresszus mérlegeli, hogy felülvizsgálja-e a sorkatonai szolgálatra vonatkozó jogszabályokat.

Az országban 1973 óta nem kötelező a sorkatonai szolgálat, ehhez hozzájárult a vietnámi háború és az ahhoz fűződő negatív érzelmek és tapasztalatok is. A hadseregben való szolgálatteljesítésről mindenki saját maga dönt, ám az évtizedek folyamán időről időre felmerül a sorkatonai szolgálat visszaállításának szükségessége.

Ami sokakat megdöbbentett, hogy többször is felmerült, hogy a nőket is besorozható személyeknek kellene tekinteni, de erről eddig egyetlen elnök sem mert dönteni.

A nők is alkalmasak a sorkatonai szolgálatra

Az ötlet mellett érvelők minden vitában azt említik meg elsőként, hogy jelenleg is 224 000 nő szolgál az amerikai hadseregben, és a pozícióikat tekintve is szinte mindenhol megtalálhatóak, még a harctéren teljesítő katonák között is. Az azonban egy fontos különbség, hogy ők mindannyian önszántukból választották a hadsereget, míg a legtöbb átlagos amerikai nőben fel sem merül ennek a lehetősége.

Bár a sorkatonai szolgálatot eltörölték, de a ’80-as évek eleje óta a 18 és 25 év közötti férfiak kötelesek regisztrálni a Selective Service néven ismert hivatalnál. Ez a hivatal tartja fenn azt az adatbázist, amely egy háború esetén listázhatóvá tenné azokat, akik besorozhatóak az amerikai hadseregbe. Bizonyos esetekben, például a jogosítvány megszerzésekor vagy az egyetemi felvételinél a fiatal férfiak adatai automatikusan is bekerülnek a rendszerbe: 2023-ban összesen 15 millióan regisztráltak.

Jimmy Carter már a regisztráció bevezetésekor is megpróbálta ezt a kötelezettséget kiterjeszteni a nőkre is, de a ’80-as években ezt mindenki elutasította. Most azonban ismét felmerült ötletként, annál is inkább, mivel a védelmi minisztérium szerint túl kevés fiatal férfi képzeli el a karrierjét a hadseregben, így egyre kevesebben vannak az önként jelentkezők.

Bár kevés az esély arra, hogy a nők katonai szolgálatára vonatkozó javaslatot elfogadja a törvényhozás, hiszen a republikánusok és a demokraták nagy része is ellenzi, ám ha mégis sikerül, nem lenne példa nélküli az eset: Svédországban és Norvégiában például már most is kötelező a fegyveres erők szolgálata a férfiak mellett a nők számára is. Dánia pedig szintén nemrégiben jelentette be, hogy kiterjesztené a sorkatonai szolgálatot, és az a jövőben a nőkre is vonatkozna.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.