Állatkert is víz alá került a kahovkai vízerőmű gátszakadása miatt

Az állatkert tulajdonosa szerint minden állat elpusztult.

2023. június 6., 20:45

Szerző:

A dél-ukrajnai Nova Kahovka állatkertje is víz alá került a kahovkai vízerőmű gátszakadása miatti bekövetkezett kiterjedt áradás során, az állatok elpusztulhattak – közölte kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. A tulajdonos szerint a hozzávetőleg 300 állat, köztük a majmok, a szamarak és a pónilovak mindegyike elpusztulhatott az áradásban. A portál közzé tett egy videót is.


A háborús felek egymást vádolják a létesítmény felrobbantásával, aminek következtében hatalmas víztömeg szabadult el az orosz és ukrán erőket elválasztó Dnyipro-folyón, kiterjedt területeket árasztva el a hadműveleti térségben és menekülésre kényszerítve a környező települések lakóit. Mindez a helyi állatvilágot és a háziállatokat is sújtotta.

Egy online közzétett videón például hattyúkat lehetett látni egy városháza előtti téren, amelyet ellepett a víz. Az ukrán hatóságok által közzétett másik felvételen egy rendőrt lehetett látni, aki egy kutyát próbált kimenteni az árból. Más felvételek vízből kimentett őzgidákat és az ár elől biztonságba helyezett teheneket mutattak, valamint Herszon városának elárasztott utcáin úszkáló hódokat. Az ukrán belügyminisztérium Twitter-oldalán felhívást tett közzé, hogy vészhelyzeti evakuálások idején nem szabad kikötni vagy ketrecekbe zárni a háziállatokat, hogy ezzel is javuljanak a túlélési esélyeik.

(Kiemelt képünkön: az elárasztott állatkert, Fotó/forrása: https://www.pravda.com.ua)