Állati szex

Tudták, hogy egyes csigafajták Ámor nyilait lövellik kiszemelt párjuk felé, így segítve elő a megtermékenyítést? Gondolták volna, hogy a trópusi delfinek, más néven hosszúcsőrű delfinek szabályos orgiát rendeznek? Minden kiderül az állatok és az emberek szexuális életéről a Natural History Museum szenzációs kiállításán.

2011. május 13., 22:11

Szerző:

Az állatok világában minden lehetséges, ezért jobban tesszük, ha a londoni Természettudományi Múzeumba lépve a ruhatárban hagyjuk az előítéleteinket és átadjuk magunkat a szex tudományának ezen a stimuláló kiállításon, ahol döbbenetes képek, káprázatos filmfelvételek, élő és kitömött állatok segítségével ismerhetjük meg a természet találékonyságát, a különböző párzási technikákat és a reprodukciós módszerek sokféleségét. Az érzékien megvilágított kiállítás sok új információval szolgál állatokról és emberekről egyaránt.

A nőstény hiénánál nincs mese. Egyértelműen ő a főnök, és ennek nyomatékosítására péniszre és herékre hasonlító nemi szervet fejlesztett magának. Ő vezeti a csapatot, a kisebb méretű hímnek nincs sok beleszólása a társasági életükbe, örülhet, ha megtűrik.

A bonobo majom minden alkalmat megragad a szexre, sőt attól sem riad vissza, hogy saját nemével lépjen szexuális kapcsolatba. Egyébként a homoszexualitást eddig 450 állatfajtában dokumentálták. Például az Adélie-pingvinek, a dankasirályok, de még a lisztbogarak körében sem ismeretlen az azonos nemhez vonzódás.





Egy heteró sündisznó – aminek érthető okokból kissé körülményes az aktus – semmit sem hagy a véletlenre. Párzás után mintegy bedugaszolja a nőstényt, s így gondoskodik arról, hogy az ő spermája legyen a nyerő. Amint végzett a feladatával, más hím labdába sem rúg.
Ahogy az élet is a vízben kezdődött, a szex is a víz alatt indult. A kiállításon élő guppikat láthatunk, melyeknek hím egyedei pszichodelikus színekkel virítanak, így kiáltva a világba, milyen egészségesek, milyen ügyes vadászok. Ráadásul kifejlesztettek egy nagyon praktikus szaporodási technikát: a spermájukból egy csomagot készítenek, amit átadnak a nősténynek, amelyik a csomagot tárolja és a tartalmát tetszés szerinti időpontban, akár többször is felhasználhatja.

Egy másik teremben Isabella Rossellini színésznő Zöld pornó c. filmjében halak, kacsák, pókok, csigák reprodukciós stratégiáit játssza el nyolc szenzációs rövidfilmben.

Végül szembesülhetünk önmagunkkal. Milyen technikát használunk mi, emberek a partnerkeresés során? Mivel hívjuk fel magunkra a figyelmet? Mit tudhatunk meg saját magunkról, az ember szexuális életéről? Minderre és sok minden másra választ ad a londoni Természettudományi Múzeum páratlan (helyesebben páros), az állatok és az emberek szexuális életéről szóló kendőzetlen kiállítása.

Natural History Museum
Cromwell Road, London
Nyitva: 2011. október 2-ig.
Naponta 10.00-17.50 között, belépés legkésőbb 17.15-ig.
Jegyek: felnőttek – 8 font
Gyerek – 4 font
Családi jegy – 21 font