Friss: bejelentették Klaus Iohannis eltűnését

A rendőrségen jelentette Klaus Iohannis eltűnését egy képviselő. Adrian Axinia, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusa egy bukaresti rendőrőrsön iktatta a kérvényt, amelyet azzal indokolt, hogy az államfő tavaly december 18. óta nem lépett a nyilvánosság elé – írja a Maszol.

2024. január 18., 17:50

Szerző:

Mint írják: a képviselő a Facebook-oldalán osztotta meg az immár iktatószámmal ellátott okiratot, amelyben ironikus hangnemben fogalmazva azt írta, hogy ha az államfőt egészségügyi problémák gátolták abban, hogy megjelenjen a munkahelyén, akkor azt a munkaadóinak, azaz Románia állampolgárainak tudniuk kell.

„Ha bajban van, keresztényként segíteni szeretnénk rajta”

– írta.

Hova tűnt az államfő?

Ugyanebben a kérvényben kiemelte, hogy Klaus Iohannis nem tett eleget a munkahelyi kötelességének, nem közvetített például a fuvarozók és gazdák tüntetése alkalmával az államhatalom és a civil társadalom képviselői között – úgy, ahogyan azt Románia alkotmánya megkövetelte volna tőle.

Axinia arra kéri a rendőrséget, hogy derítsék ki mi történt az államfővel, akinek eltűnésére az állampolgárokat, a sajtót és az Államelnöki Hivatal alkalmazottait hívta tanúként. Kiemelte azt is, hogy a hivatal hivatalos honlapján az elnök naptárában semmilyen nyilvános tevékenység nincs bejegyezve 2023 december 18. óta.

Már hatodik napja demonstrálnak a gazdák

Ahogyan arról beszámoltunk, Németországhoz hasonlóan Romániában is demonstrálnak a gazdák, immáron hatodik napja.

A gazdák és fuvarozók a biztosítási tarifák, az üzemanyagra kivetett jövedéki adók és az országon áthaladó, havi többmillió tonnányi ukrán gabonaexport általuk vélelmezett piactorzító hatásai ellen tiltakoznak. A traktorokat és teherautókat a rendőrség – erre vonatkozó engedély híján – a legtöbb helyen nem engedi be a nagyvárosokba, ezért a járművezetők az országutakon és a városok körgyűrűin, menetoszlopokba rendeződve, dudálva, zászlókat lobogtatva demonstrálnak. Hétfőn tüntetők akadályozták a forgalmat a Románia és Szerbia közötti temesmórai (Moravita) határátkelő térségében is.

Az országos rendőrfőkapitány hétfői sajtóértekezletén közölte: 24 ügyben indult bűnvádi eljárás bujtogatás gyanújával a közúti fuvarozók és mezőgazdasági termelők közösségi csoportjában megosztott üzenetek miatt. Benone-Marian Matei szerint a gyanúsítottak erőszakra buzdító üzeneteket posztoltak.„Gyertek, ragadjunk fejszét és szolgáltassunk igazságot magunknak!”,

„Vegyük a fejszéket és menjünk el gyalog a kormányhoz!”

– idézte a rendőrség vezetője által említett példákat az Agerpres hírügynökség.

Román médiabeszámolók szerint a korábbi évek korrupcióellenes megmozdulásainak egyik állandó résztvevőjét, Angi Serban civil aktivistát is előállította a rendőrség, miután közösségi oldalán feltette a szónoki kérdést:

„Ha a rendőrség fegyverrel érkezik egy békés tüntetésre, vajon nem lenne az is legitim, hogy a nép Molotov-koktélokat hozzon?”

Az aktivista arra reagált, hogy a rendőrség bevetési egységének egyik álarcos kommandósa vasárnap fegyvert emelt egy járműre, amely elindult a rendőrkordon felé. A rendőrség parancsnoka hétfői sajtóértekezletén azt állította, hogy a nem halált okozó lőszerrel megtöltött fegyvert a kommandós nem a járművezetőre, hanem a motorházra irányította.

Közben a kormánynál is folytatódtak az egyeztetések a tüntetők képviselői és a szaktárcák vezetői között. Az Agerpres szerint a mezőgazdasági miniszternek sikerült is megállapodásra jutnia a juhtenyésztők egyesületeinek képviselőivel.

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfő reggel a szállításügyi és a mezőgazdasági tárca vezetőjével, valamint a belügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel konzultált a feszült helyzet mielőbbi rendezésének lehetőségeiről. Azt mondta: a kormány jóhiszemű és nyitott a párbeszédre, de nem hajlandó engedni azokból az intézkedésekből, amelyeket az adócsalás megfékezése érdekében vezetett be.

(Kiemelt kép: Klaus Iohannis román államfő kezet fog Novak Katalin magyar államfővel a Három Tenger Csúcstalálkozó előtt Bukarestben, 2023. szeptember 6-án. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)