Az al-Kaida vállalta mágára a Burkina Faso-i véres merényletet

Egy al-Kaidához köthető terrorszervezet, az Iszlám és Muszlimok Támogató Gyülekezete jelentkezett a Burkina Faso-i Yatenga tartományban állomásozó erők ellen elkövetett merénylet elkövetőjeként.

2023. szeptember 7., 11:44

Szerző:

Tizenhét katona és harminchét önkéntes harcos halt meg a militáns csapatokkal vívott összecsapásokban Burkina Faso északi részén – közölte az afrikai ország hadserege kedden. Ez az elmúlt hónapok legsúlyosabb támadása a nyugat-afrikai országban, ahol évek óta rendszeresek a szélsőséges fegyveresek támadásai 

– közölte az amerikai SITE Intelligence Group csütörtökön.

Burkina Faso 2015 óta küzd az ország északi részén jelenlévő fegyveres csoportok ellen, amelyek közül néhányan az al-Kaidával és az Iszlám Állammal is kapcsolatban állnak.

Az iszlamistákkal vívott küzdelem idén súlyosbodott, ami Burkina Fasót a régióban az erőszak gócpontjává alakította. Ez közvetlen hatást fejt ki a szomszédos Nigerre és Malira is, ahol a romló biztonsági körülmények miatt – nemzetközi adatok szerint – már eddig milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, és ezrek haltak meg.

A Burkina Fasó-i hadsereg sok esetben rendkívüli erőszakot alkalmaz az iszlamista uralom alatt álló területek visszaszerzése érdekében. A hadsereg hétfőn újabb hadműveletet indított Yatenga tartomány visszaszerzésére, és ez jelenleg is folyamatban van - írta a hadsereg hétfői közleményében.

Burkina Fasóban tavaly két államcsínyt is elkövettek. A 2022. októberi puccs után a junta vezetése – a Párizs és Ouagadougou közötti feszültség miatt – az iszlamisták ellen küzdő francia haderő távozását rendelte el.

Az északon dúló harcokban a junta jóváhagyásával egyre több önkéntes vesz részt, de ők is gyakran esnek áldozatul a támadásokban, legutóbb áprilisban 34-en haltak meg egy rajtaütés során.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ISSOUF SANOGO / AFP)

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.