Akkora a hiány, hogy kénytelenek gyógyszereket készíteni a komáromi kórházban

2020. január 10., 16:04

Szerző:

Orvosságokat készítenek a szlovákiai komáromi kórház gyógyszerészeti laboratóriumában, hogy pótolják a hiányt, ugyanis akadozik az ellátás. Az orvosok és a gyógyszerészek az eredeti gyógyszerek azonos hatóanyagait használják a készítményeket előállításához – írja a TASR hírügynökség nyomán a Parameter.

Komjáthy Hajnalka, a kórházi gyógyszertár vezető gyógyszerésze elmondta, az országban huzamosabb ideje hiány mutatkozik egyes citosztatikumokból, fertőzés elleni készítményekből, vérből készített gyógyszerekből és más orvosságokból is.

„Képesek vagyunk előállítani például metrodizanol vagy kálium-klorid tartalmú kapszulákat, lidokaint tartalmazó kenőcsöt, különféle kúpokat vagy szemcseppeket” – mondta Komjáthy Hajnalka, a kórház vezető gyógyszerésze. 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.